GAMMEL: Levealderen har økt kraftig på hundre år.
GAMMEL: Levealderen har økt kraftig på hundre år. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:51
På hundre år har vi blitt over tjue år eldre.

For mens forventa levealder i 1920 var rundt 60 år for menn og 63 for kvinner, så var den i 2020 81 for menn og 85 for kvinner.

- Vi har bedre liv
- Rundt år 1900 var det flere smittsomme sykdommer som tok livet av folk. Nå er det mer ikke-smittsomme sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer folk dør av. Og det har gått nedover de siste årene, sier forsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge instituttet har forventet levealder økt kontinuerlig de siste 170 årene. Fra 1940 har kvinners forventede levealder økt mer enn menns, men denne forskjellen er blitt mindre de siste 20 årene.

- Levealderen øker med to til tre måneder hvert år. I løpet av en time øker den med 12 minutter, forteller Strand.

Kan bli over 100 år
Det er også forskjell i levealder fra fylke til fylke. Levealderen er høyest på Vestlandet og lavest i Finnmark, Østfold og Hedmark.

Ifølge tall fra 2017 er Norge på topp ti over land med høyest forventet levealder. Øverst på listen for kvinner er Japan, der kvinnene kan forvente å bli nesten 88 år gamle.

- Det er noen demografer som har ment at flesteparten av barna i de kullene som er født etter 2000 kommer til å bli over 100 år, forteller Strand.

Men for å få til det kreves det litt egeninnsats.

- Leve sunt, trene og ikke røyke. Men når en tar høyde for alt det der så er det rundt halvparten også som er flaks, sier Strand.

Flere kanaler