SKUMMELT: Politiet ber deg ringe dem hvis du ser noen som ber om hjelp langs veien.
SKUMMELT: Politiet ber deg ringe dem hvis du ser noen som ber om hjelp langs veien. Foto: Facebook/Polisen
Svensk politi advarer nå mot en ny, utspekulert metode som veipiratene langs E6 bruker når de lurer og raner bilister.

Politiet kaller den «gjemselmetoden». Én person står og vifter med armene for å få folk til å stoppe. Deretter kommer det fram flere andre som har gjemt seg inni bilen.

- Når du så har stoppet, kan du bli omringet. Du kan bli truet og i verste fall utsatt for vold, sier Ulla Brehm hos politiet i Vest-Sverige, til Expressen.

Ifølge politiet, har de fleste trafikantene blitt mer observante på de kriminelle bandene. Dermed blir også veipiratene mer desperate og utspekulerte i sine metoder

- De har blitt mer truende og voldsomme. Bilistene forstår mer av hvordan veipiratene opererer, og derfor bruker de stadig mer avanserte metoder, forteller Brehm.

Bilist Daniel Axelsson ble nylig vitne til at «gjemselmetoden» ble brukt. Han kom kjørende på E6 sør for Göteborg midt på dagen, da han så en person som sto og vinket i veikanten.

Forsto at noe ikke stemte
- Da jeg svingte av europaveien, så jeg en grønn Mercedes som sto i veikanten. Foran bilen sto det en person som forsøkte å få folk til å stoppe, forteller han til Expressen.

Så oppdaget han noe rart.

- Plutselig ser jeg hvordan mannen snur seg til noen inni bilen. De sitter der og gjemmer seg. Jeg forsto at det var noe som ikke stemte, at det var veipirater, sier Axelsson til avisen.

Saken fortsetter under bildet
politiet
PATRULJERER: Norsk politi har ikke notert tilfeller av veipirater på vår side av riksgrensen den siste tiden. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Lite problem i Norge

Distriktsleder for UP-distrikt 1, som blant annet omfatter Østfold, Stein-Olaf Røberg, opplyser til P4 at de ikke har fått noen rapporter om veipirater i Norge de siste årene.

- Vi har egentlig ikke sett noe til det på denne siden av grensen i det siste. Men det er greit å være oppmerksom på det, for det er mange som kjører til Sverige og kanskje kan oppleve dette. Disse bør ta sine forholdsregler og la være å stoppe, sier Røberg.

- Så veipiratene holder seg i Sverige?

- Ja, det ser sånn ut. De må gjerne holde all sånn type kriminalitet på andre siden av grensen, humrer Røberg.

P4 har tidligere fortalt om hvordan politiet advarer mot å stanse hvis man blir vinket inn av «mistenkelige personer» langs veien.


Kommer med viktig råd
Svensk politi synes det er uheldig at bilister som faktisk trenger hjelp kan bli skadelidende når stadig færre velger å stoppe. 

Derfor har de bare ett råd til deg som bilist, dersom du observerer noen som ber om hjelp langs veien.

- Ring oss! Uansett om det er en veipirat eller noen som virkelig trenger hjelp, er det bra om vi får vite det, skrev polisen på Facebook i mars.
Flere saker

Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
- Viktig at Vy vinner
- Viktig at Vy vinner Mandag 09.12 2019
Flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa Stadig flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa. Fredag 13.12 2019
Flere kanaler