APPELSINER OG BREKKJERN: Svensk politi sier vinningskriminelle stadig finner nye metoder for å plyndre folk.
APPELSINER OG BREKKJERN: Svensk politi sier vinningskriminelle stadig finner nye metoder for å plyndre folk. Foto: Shutterstock
Vinningskriminelle tar i bruk stadig mer utspekulerte metoder for å bryte seg inn i boliger.

I julen er man, som ved andre høytider, ekstra utsatt for innbrudd, og nå advarer svensk politi mot at bandene har tatt i bruk «appelsinmetoden» for å finne ut om folk er bortreist.

– Man må følge med på om det skjer forandringer rundt huset. De plasserer ting i oppkjørselen. Det kan være en appelsin eller en tennisball. Eller så flytter de en kost eller en søppelbøtte. Hvis tingene ikke blir flyttet på, er det en indikasjon på at ingen er der, forteller Tony Johansson hos polisen i Östra Skaraborg, til Expressen.

Politimannen sier man for eksempel kan installere lamper med bevegelsessensor eller ha adventsstaken stående på, hvis man vil gi inntrykk av at man er hjemme.

Han oppfordrer også naboer til å hjelpe hverandre for å se etter tegn som kan tyde på at et innbrudd er nært forestående.

Saken fortsetter under bildet
innbrudd
TIPSER: Politiet råder folk til å innstallere lys med bevegelsessenor for å hindre innbrudd. Foto: Shutterstock

Dette er det mest brukte knepet i Norge
Politiet her hjemme har foreløpig ikke sett noe til de nye, utspekulerte triksene som de kriminelle har brukt i Sverige. Men det er svært vanlig at de kriminelle beveger seg over landegrensene i Norden.

– Vi er ikke kjent med appelsin- eller golfball-metodene. Det vi har sett noen ganger er at noen har lagt gjenstander som de finner på gårdsplassen, foran en dør, forteller politiadvokat Morten Stene i Oslo politidistrikt, til P4.

Han var frem til januar leder for «Operasjon Grenseløs», som hadde som mål å avsløre mobile kriminelle østeuropeere.

– Det mest brukte «knepet» er nok antakelig likevel at tyvene går på mørklagte hus i overgang mellom ettermiddag og kveld i vinterhalvåret, da det fremstår som klart at huseier ikke er hjemme. Litt aktiv bruk av lys i egen bolig er derfor et godt råd for unngå tyvenes oppmerksomhet, gjerne med bruk av tid- eller sensorstyrt av-/på-knapp for lys, forteller Stene.

«Operasjon Grenseløs» ble lagt ned i januar, som en konsekvens av politireformen, ifølge Stene.


Saken fortsetter under bildet
morten stene
AVSLØRER: Politiadvokat Morten Stene sier de er kjent med at kriminelle har plantet gjenstander foran dører, for på den måten å sjekke om folk er hjemme. Foto: NTB scanpix

Lapp i dørsprekken
Tidligere har det vært godt kjent at tyveribander har montert små lapper i dørsprekker flere steder i Norge. 

– Dersom lappen har falt ut, ser de at noen har vært hjemme, fortalte daværende leder for Operasjon Grenseløs i politiet, Odd Skei Kostveit, til Adressa i 2015.

Også merker på postkasser, blå teip på dørhåndtaket og tegn på dørkarmene er tidligere avslørt som triks tyvene tar i bruk for å kartlegge hvilke villaer de skal gjøre innbrudd i.


lapp
OBS: Finner du en slik lapp i dørsprekken, bør du umiddelbart varsle politiet. Det kan være tegn på at omreisende kriminelle planlegger å tømme huset ditt for verdier. Foto: Politiet

Flere kanaler