Arkivfoto: NTB scanpix
Arkivfoto: NTB scanpix
Det er slett ikke uvanlig at bilister varsler hverandre ved å blinke med lysene når politiet har kontroller i nærheten.

Lovligheten av dette har vært diskutert en rekke ganger her til lands – og det har hendt at bilister har blitt bøtelagt for feil bruk av lys når de har forsøkt å varsle møtende bilister.

Nå har politiet i svenske Nynäshamn sør for Stockholm fått mye oppmerksomhet for et Facebook-innlegg de har skrevet om denne typen varsling.

Bilist tok omvei
Tirsdag hadde politiet trafikkontroller på flere plasser i distriktet, og det ble blant annet gjennomført promillekontroll.

To bilførere som ble kontrollert fortalte da, uavhengig av hverandre, om hvordan en bil hadde hadde stoppet og svingt inn på en annen vei etter å ha blitt advart av bilister som blinket med lysene.

Veien bilisten tok, var en omvei for å komme seg utenom kontrollen.

«Politifolkene tok denne informasjonen på alvor og skjønte hvilken omvei bilen hadde tatt. De kjørte dit umiddelbart. Og ganske riktig møtte de den aktuelle bilen og fikk stoppet den. Fra bilen kjentes en svært kraftig duft av marihuana, og føreren var tydelig påvirket av narkotika», skriver politimannen «Magnus».

Innlegget er i skrivende stund likt og delt hele 28.000 ganger, og svært mange er enige i politiets oppfordring.

«Er det disse førerne som du vil advare når akkurat du advarer møtende bilister om en politkontroll? Du har ikke peiling på hvem som sitter i den møtende bilen. Du hjelper kanskje til så en kraftig påvirket fører kommer seg unna. Kort tid senere kan føreren forårsake død og kaos. Vær så snill, tenk deg om og slutt å advare!» avslutter politiet innlegget med.


Saken fortsetter under innlegget

– Nyttige samfunnsborgere
UP-sjef Runar Karlsen har tidligere kommet med et lignende budskap til norske bilførere.

– Ikke blink med lysene. Det kan føre til at de farlige førerne vi definitivt ikke vil ha kjørende rundt på veien stopper og snur bilen når de ser lysvarslingen om kontroll. Denne personen kan i verste fall ende med å kjøre ned noen rundt neste sving, sa Karlsen til VG i 2014.

Han påpekte imidlertid at det ikke er ulovlig å varsle.

– Nei, dette er ikke noe som er regulert. Det handler mest om å være nyttige samfunnsborgere.


Flere kanaler