• 10.01.13
    -Bør legalisere
    1 min
  • 10.01.13
    Politisk avklaring om smuglerkamp
    0 min

-Jeg står for en tilnærming hvor man går mer i retning av legalisering med statlig salg og omsetning. I det lange løp er det et spørsmål om ikke det er eneste vei å gå, sier professor ved Politihøgskolen Paul Larsson til P4 Nyhetene.


Vil gjøre opp regnskapet
-Man kan jo si det; hva er egentlig så galt med 250 kilo hasj? Her snakker vi om et stoff, som antakelig er langt mindre skadelig enn alkohol, i hvert fall sprit, sier Larsson.

 

Smuglerkampen har vart i 40 år. Han mener det er på tide å gjøre opp regnskapet, finne ut om innsatsen svarer seg:

 

- Er det noen som sier at det er mindre narkotika i Norge enn for 40 år siden? Nei, jeg tror egentlig det har gjort lite fra eller til.

 

Kommandometoder
Han viser også til at beslaget som ble gjort søndag og antall pågripelser ikke står i stil med innsatsen.
En smugler ble drept. Politifolk var i livsfare. Politi, Tollvesen og Forsvaret var i sving i to land.

 

-Det dramatiseres så til de grader. Kommandometoder, diverse tiltak og metoder man må stille spørsmål ved; er dette her veien å gå?

 

-Sånn som det er i dag, har man allerede betalt en ganske høy pris i krigen mot narkotika, eller andre varer man ikke liker eller er høyt skattet, sier professoren i kriminologi og politivitenskap.

 

Har tro på innsats
Kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, har litt mer tro på at det nytter.

 

-Vi har rusket opp i en del miljøer, og tror det har en viss preventiv effekt.  Det er reell sjanse for å bli tatt, men vi skulle selvfølgelig ønsket at vi klarte å tette det ytterligere, sier Pedersen.

 

-Ja, men vi må bare se i øynene at det ikke lar seg stanse. Det kommer nye aktører inn. Vi vet jo det. Ingenting tyder på at vi noen gang skal vinne en slags krig mot smugling, det er bare helt naivt å forestille seg, sier Larsson og viser til at kriminelle er ekstremt  tilpasningsdyktig med stadig nye metoder.

 

Det er i dag praktisk talt ingen overvåking av Skagerak. Det meste av innsatsen både til Tollvesenet og Politiet, baserer seg på tips og etterretning. Både Pedersen og regiondirektør for Tollvesenet i Sør-Norge, Thorleif Andreassen, mener det er riktig å fortsette med det,  og helst økt satsing.


-Vi kan ikke drive kappkjøring over Skagerak. Vi er avhengig av hjelp fra blant annet Forsvaret, som har andre virkemidler, helikopter blant annet. Vi behersker ikke dette sjøarealet direkte. Vi gjør så godt vi kan, og forsøker å drive etterretning, ikke overvåking. Vi mener selv vi jobber smart, og får mye ut av de ressursene vi har, sier Andreassen til P4.

 

-Det er veldig krevende ressursmessig. Det krever kontinuitet fra politiet, som vi ikke alltid er i stand til å stable på bena, vedgår Pedersen.

 

Politisk spørsmål
Larsson ønsker at politikerne staker ut ny kurs videre. Han støtter politiet og tollvesenet at det er best å satse på etterretning framfor økt kontroll:

 

-Dette er et politisk spørsmål om hva slags samfunn vi ønsker, og metoder vi skal bruke.

 

Paul Larsson mener folk neppe hadde funnet seg i så mye kontroll, som trengs for virkelig å stanse narkotikatrafikken inn til Norge, med lang kyst og mange bortgjemte grenseoverganger innenlands.

Flere kanaler