IRS Tax Audit. African Auditor Doing Debt Fraud Inspection
IRS Tax Audit. African Auditor Doing Debt Fraud Inspection Foto: Shutterstock
I fjor registrerte politiet 86 bedragerisaker knyttet til pandemien. 

- Flertallet av sakene gjaldt bedrifter som registrerte permitterte ansatte som de ikke engang hadde.

Det sier førstestatsadvokat i Økokrim, Petter Nordeng, til P4-nyhetene. 

- De har aldri hatt en ansatt engang. De bare legger inn i arbeidstakerregisteret at de har hatt ansatte, og at de har permittert dem, sier Nordeng.

Fikk utbetalt tusenvis av kroner

På denne måten dekker NAV penger for cirka de første tre ukene av permitteringstiden. Nordeng forteller dette kan gi en bedrift opp mot 40.000 kroner i måneden, per registrerte permittert person. 

Disse sakene er nå under etterforskning. 

De store støtteordningene til bedriftene ble trolig en stor fristelse for mange kriminelle, mener førstestatsadvokaten:

- Det spesielle er at det skulle ut veldig mye penger, veldig fort. Og da blir det ekstra fristende for kriminelle å gjøre et forsøk.

- Svindelen vil fortsette

Etterhvert vil flere og flere bli vaksinert, og samfunnet vil sakte men sikkert gå tilbake til normalen. Likevel er dette en type svindel som Økokrim tror vil fortsette i lang tid. 

- Spørsmålet er hvor lenge disse støtteordningene varer, og de kan tenkes å fortsette en god stund etter at samfunnet er vaksinert, for de skal jo kompensere for kostnader man har hatt tilbake i tid, sier Nordeng. 

Han mener at så lenge det finnes rause støtteordninger, vil det regelmessig dukke opp bedragerier og bedrageriforsøk.

- Har vi nå åpnet en svindel-dør som blir vanskelig å lukke?

 - Vi har muligheter for å lukke døren. I den grad man har funnet uregelmessigheter her så har både NAV og Skatteetaten sørget for å sperre for dette. Men det er altså slik at så lenge støtteordningene er der, så vil vi oppleve at noen prøver seg.

Nordeng mener derfor at så lenge støtteordningene finnes, må vi bare regne med at noen vil forsøke nye metoder for å bedra disse ordningene. 
Flere kanaler