SPIONASJE: – Justisminister Anders Anundsen (tv.) foreslår å gi sju millioner kroner til PST for å styrke kampen mot digital spionasje. Her sammen med PST-sjef Benedicte Bjørnland.
SPIONASJE: – Justisminister Anders Anundsen (tv.) foreslår å gi sju millioner kroner til PST for å styrke kampen mot digital spionasje. Her sammen med PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: NTB scanpix/ Arkivfoto
00:00 | 00:46
I statsbudsjettet som legges fram 6. oktober foreslår regjeringen å bevilge sju millioner kroner til PST som skal brukes til å styrke arbeidet mot digital spionasje. Det får P4 Nyhetene opplyst.

– Det pågår etteretningsoperasjoner mot Norge nå, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til P4 Nyhetene.

Bjørnland forteller at i Politiets Sikkerhetstjeneste sin trusselvurdering ser de på digital spionasje som et økende og alvorlig problem i årene framover.

– Å etterforske, forebygge og kunne motvirke det som vi ser på som digital etterretning mot nasjonale interesser blir en viktig jobb for oss framover, sier PST-sjefen.

– Vil nok se mer av dette framover
– Utviklingen på dette området har vært negativ til nå, sier Bjørnland.

Hun sier videre at det er ingen grunn til å tro at det vil snu i årene som kommer.

- Dette er etterretning som  er kostnadseffektiv for fremmede makter. Man slipper jo å bruke mannskap og etterretningsagenter på bakken i Norge. Man kan sitte i eget hjemland og spionere på oss, forklarer PST-sjefen.

– Vi må styrke PST på dette området
Justisminister Anders Anundsen deler bekymringen til PST-sjefen.

– Vi ser at omfanget av denne typen spionasje er økende. Kapasiteten har ikke vært god nok til å håndtere den økningen vi nå ser. Derfor mener jeg at vi er nødt til å ruste PST for at de skal kunne jobbe bedre med dette område i årene som kommer, sier statsråden.

– Er sju millioner kroner nok?


– Det er i allefall en god start. Det er viktig at vi bygger opp våre kapasiteter over tid. Men dette er jo noe som vil utvikle seg over tid, og da kanskje det trengs enda mer ressurser. Men det viktigste nå er at vi med disse millionene får en god start, avslutter Anundsen.Flere saker

- Kan bli krise i eldreomsorgen - Det er en potensiell krise for eldreomsorgen at to av tre helsefagarbeidere jobber deltid. Onsdag 17.07 2019
Flere kanaler