Foto: Thomas Sommerset/P4

Ukepass, som gjelder på to arrangementer daglig i fem dager blir regnet som ti solgte billetter på Quart. Det er vanlig at festivaler teller ukepass som en billett per dag.

 

Kreativt
P4 har snakket med flere festivaler, som reagerer på tellemåten og kunstig høyt salg. Heller ikke gamle Quart gjorde det slik.

 

- Det høres jo åpenbart ut som Quartfestivalen har et behov for å få et større tall ut i avisene enn hva som kanskje er reelt da. En kan i beste fall kalle det for kreativ billettelling. Jeg har ikke vært borti den typen billettellling, sier redaktør for bransjemagasinet Farojournalen, Asbjørn Slettemark til P4.

 

Delt festival
Quartsjef Arild Buli avviser kritikken og mener folk får det de betaler for. Quart har til nå vært svært sparsomme med opplysninger om hvordan regnestykket henger sammen, når de anslår å ha solgt 50.000 billetter.

 

Quart kan ikke opplyse om hvor mange mennesker som har kjøpt billetter til den pågående festivalen.

 

Årsaken til at Quart kan telle billetter på en helt ny måte, er at nye Quart er delt i tre - Live, Beach og Club.

 

P4 fikk vite om tellemåten fra ulike hold, og først da Buli ble konfrontert med opplysningene valgte han å forklare hvordan det henger sammen. Du kan lese intervjuet med ham i sin helhet nederst i saken.

 

- Jeg skjønner at en har lyst til å få publikumstallet så høyt som mulig, for folk som sitter på vippepinnen og få dem til å tro at dette er en suksess, og få dem til å komme hit. Men resultatet kan jo bli smertefullt når en ser at det er lite folk her, hvis det ikke kommer så mange, sier Slettemark på festivalens første dag som så ut til å være godt besøkt da Slash med venner rocket Odderøya.

 

Andre festivaler teller per dag

- Vi telte en billett på hver dag for ukespass. Det er vanlig. Ellers blir det en uriktig oppjustering, sier tidligere pressesjef for Quart gjennom ti år Pål Hetland.

 

- Dette sier ikke noe om unike brukere. Det som er vanlig er å telle dags- og ukepass som en billet for hver dag. Det gjelder riktignok kun på et område. Det er nesten eneste måten å få et reelt tall på. Det går på hvor mange personer som er inne hver dag, sier informasjonsansvarlig Håvard Stangnes i Buktafestivalen i Tromsø.

 

- Vi teller ukepass en gang hver dag, og justerer ikke opp i Middelalderparken, sier pressesjef Jonas Prangerød på Øyafestivalen.

 

- Så en person er ti! Det er imponerende. Jeg har aldri hørt om noe liknende. Det høres pussig ut. Vi selger festivalpass for to dager, og det blir telt som to billetter, ikke det dobbelte, sier Roger Albin i Stavernfestivalen.

 

- Vi selger for det meste enkeltbilletter, men har dags- og ukespass som konverteres til noen flere konserter enn en, for vi vet at folk går på mer enn en. Folk har mulighet til å gå på 85 konserter, men vi regner ikke 85 solgte billetter av den grunn, sier sjef for Molde Jazz Jan Ole Otnæs.

 

- Hva synes du om måten Quart gjør det på?

 

- På den ene siden er det reelt, men det blir en litt merkelig sak. Det kan virke kunstig i forholdet mellom antallet billetter og folk som faktisk er inne når et pass gir adgang to steder.

 

- Hvis dette kan hjelpe Quart til å bli en suksess, så er det greit, sier Jørgen Roll i Norwegian Wood.

 

Ledelsen ved Hove har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Quart Buli
Quartsjef Arild Buli. Foto: Thomas Sommerset/P4 Foto: Thomas Sommerset/P4
Quartsjef Arild Buli. Foto: Thomas Sommerset/P4

 

Intervjuet med festivalsjef Arild Buli i sin helhet.

- Vi ligger vel an til rundt 50.000 billetter. Vi har ikke helt nøyaktig antall, for vi bruker flere systemer.

 

- Hvor mange personer er bak de 50.000 billettene?

 

- Det har vi heller ikke regnet på, men det kommer mye folk.

 

- Det gikk labert i starten, men sist uke og spesielt de to-tre siste dagene har det gått rett i taket, så det ser ut som at vi er i rute og vel så det.

 

- Hvordan regner dere på dette med ukepass i forhold til enkeltbilletter, når dere skal telle antall?

 

- Når vi teller et ukespass, så er det et femdagerspass. Det er en billett hver dag.

 

- Men det er noen som hevder, at siden Quart er delt i tre, så blir et ukespass lik 15 billetter fordi det er til tre arrangementer i fem dager.

 

- Nei, du har ukespass på Beach, som kun gjelder der. Det koster 900 kroner. Det gjelder da fem dager kun Beach. Og da er det fem billetter. Hvis vi har et Live-pass/ukespass, så har de fått med på kjøpet dette Beach-passet. Så det vil telle som ti. Men det er maks. Så har du et Klubb-pass. Det får du ikke med deg i noen av de andre pakkene.

 

- Hva vil du si til dem som anklager dere for å skru opp tallene?

 

- Nei, vi vil jo ikke gjøre det. Men vi har et bredere sortiment og mulighet for musikkinteresserte, så dette er egentlig bare et bedre tilbud. Så splitter vi prisene litt. Du betaler for det du får. Vil du ha hele pakken, så får du en rabattert greie.

 

Quart Buli
Foto: Thomas Sommerset/P4

Flere kanaler