LAGER RABALDER: Pål Thoresens «spøk» om å bruke bildøra på syklister, falt ikke i god jord.
LAGER RABALDER: Pål Thoresens «spøk» om å bruke bildøra på syklister, falt ikke i god jord. Foto: NRK
NRK-programleder Pål Thoresen er i hardt vær etter onsdagens «Nitimen»-sending, hvor han er programleder.

Ber folk åpne døra
Temaet var syklister og bilister, og Thoresen presenterte følgende «løsning» for å få slutt på feiden mellom de to gruppene.

- En løsning jeg ser noen gjør, er rett og slett å bare åpne døra. Hvis du senker farta ned til 20-30 kilometer i timen, så åpner du diskret døra, og så rydder du opp det som måtte være langs veikanten, sa Thoresen, ifølge Dagbladet.

Uttalelsen har ført til kraftige reaksjoner i sosiale medier, og Syklistenes Landsforbund var blant dem som reagerte.

Nå har jusprofessor og sykkelentusiast Olav Torvund, som også er medlem av forbundets Oslo-avdeling, skrevet et skarpt blogginnlegg der han fillerister NRK og programlederne.

«Folk har blitt drept og alvorlig skadet når bilister har gjort det som Pål Thoresen her oppfordrer til. Det er ikke noe å “spøke” med. Å oppfordre til forsettlig skading av syklister, slik Pål Thoresen her gjør, er en straffbar handling. Det er slikt vi som sykler er vant til å se nede i kommentarfeltgrumset, om vi gidder å kaste bort tid på å lese det. Vi venter ikke å høre det fra programlederen i at av Norges mest populære radioprogrammer.»


Reagerer på sammenligning
Han skriver at det ikke er spørsmål om ikke å tåle en spøk.

«Det er i alle fall ikke en bedre «humor» enn om man skulle oppfordre folk til å voldta Pål Thoresens medprogramleder Ida Kjøstelsen, sånn bare som en spøk.»

Sjef for radiounderholdning i NRK, Rune Lind, reagerer kraftig på sammenligningen.

- Jeg synes den sammenlikninga er littegrann drøy, for å si det forsiktig. Her spøker man med voldtekt av en navngitt medarbeider. Som hennes sjef synes jeg ikke at det er noe hyggelig, sier Lind til Dagbladet.

- Voldtekt er noe av det groveste en person kan bli utsatt for. I Norge er det faktisk et langt større problem enn folk som fanger syklister med bildøra, noe som neppe skjer - for jeg kan ikke tenke meg at noen behandler syklister på en slik måte, sier radiosjefen.

del veien
«Del veien» var budskapet til Statens vegvesen da de i fjor satte opp 160 slike skilt over hele landet. Hensikten var å dempe aggresjonen mellom syklister og bilister. Foto: Statens vegvesen


Flere kanaler