Foto: Gorm K. Gaare/ Miss Landmine 2007

 

Foto: Scanpix

Foto: SCANPIX

 

Norske feminister reagerer på en missekåring av afrikanske kvinner med landmineskader.

Etisk landmine
I prosjektet "Miss Landmine 2007" har kunstneren Morten Traavik valgt ut ti angolske kvinner med amputerte ben og armer som skal kjempe om missetittelen. På en hjemmeside kan publikum stemme fram sin favoritt blant en rekke bilder av de mineskadde kvinnene, som alle poserer med missekrone på hodet.


Temaredaktør i Feministisk Tidsskrift, Siri Lindstad, forstår ikke Traaviks tankegang.

- Vi lurer på hvorfor han bare fokuserer på kvinner og vi forstår ikke hvorfor han setter kvinnene inn i denne settingen, sier Lindstad til P4.

 

Kunstprosjekt

Morten Traavik hevder selv at alle kvinnene frivillig valgte å delta i prosjektet.

- I Angola så er kvinner med landmineskader, om mulig, enda verre stilt enn menn med slike skader.  Jeg hadde derfor lyst til å arbeide med de jeg følte trengte det mest. Det var et fullstendig frivillig engasjement der jeg til enhver tid var forberedt på å trekke prosjektet dersom det angolske samfunnet ikke likte det, forklarer Morten Traavik til P4.

 

Selv beskriver han prosjektet slik:

- Som en krysning av et kunstprosjekt og et konkret humanitært tiltak, sier han til Morgenbladet.

 

Forstår reaksjonene

Traavik sier også at han forstår de etiske reaksjonene på det kontroversielle prosjektet.

- Umiddelbart er dette noe jeg kan forstå. For hvis det er noe som kjennetegnes av " liksom-politikk", er det samtidskunsten i dag. Men jeg ser ikke " Miss Landmine" som noe innspill i den selvreflekterende samtidskunstdebatten. Tvert imot, jeg synes at den tomme politiske poseringen vi ser i dagens kunst, burde være mer provoserende enn et prosjekt av denne typen, sier Traavik til Morgenbladet.

 

Humanitært tiltak

Han sier han er motstander av såkalt " politisk kunst", som han mener som regel er forfengelighet, og et ønske om å gjøre deg selv betydningsfull. 

Ifølge Traavik er missekonkurransen også er et konkret humanitært tiltak, som tar sikte på å få ettervirkninger i Angola.

- Kanskje ikke så mye penger som oppmerksomhet. Det er lite fokus på landmineofrenes situasjon i Angola sier han, og legger til at man ikke kan bli fullstendig handlingslammet i frykten for å framstå som imperialistisk.

 

 Foto: Gorm K. Gaare/Miss Landmine 2007

Flere kanaler