FÅ UNDER 17 ÅR: Aldri før har så få under 17 år fått barn som i 2018.
FÅ UNDER 17 ÅR: Aldri før har så få under 17 år fått barn som i 2018. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:57
Aldri før har så få jenter under 17 år fått barn.

I fjor ble 56 jenter mødre da de var 16 år eller yngre, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Medisinsk Fødselsregister.

Færre uønskede svangerskap
Det er en nedgang på 24 på ett år og 123 på fem år. På ti år er nedgangen på hele 133, eller 80 prosent.

- Det er veldig gledelig. Jeg tror disse svangerskapene hos jenter som er 16 år og yngre i stor grad er uønskede svangerskap. Vi ser samme tendens i Abortregisteret, der det har vært en nedgang på 70 prosent i antall aborter i aldersgruppen 15 til 19 år de siste ti årene, sier overlege Kristine Stangenes ved Folkehelseinstituttet til P4-nyhetene.

Hun sier nedgangen i antallet svangerskap blant de yngste er en ønsket utvikling.

- En har jobbet aktivt for å unngå uønskede tenåringsgraviditeter, sier overlegen.

I alle landets fylker var det i fjor jenter under 17 år som fikk barn. Det høyeste antallet var i Hordaland og Nordland, i begge fylkene var det sju jenter under 17 år som fødte barn.

- Mer og sikrere prevensjon
- Det er positivt at både antallet fødsler og antallet aborter blant de under 17 år har sunket kraftig. De yngste er blitt flinkere til å bruke prevensjon og mange unge jenter bruker også sikrere prevensjon enn tidligere.

Det sier ansvarlig lege hos Sex og Samfunn, Marius Johansen, til P4-nyhetene. Sex og Samfunn er Norges største senter for seksuell helse, som daglig møter og chatter med unge. 

- Hos de yngste kvinnene har bruken av spiral eksplodert. Vi har sett en tjue ganger økning i spiralbruk og ti ganger økning i P-stav-bruk. I motsetning til P-piller så kan en ikke gjøre noe feil og disse prevensjonsmetodene er supersikre, forteller Johansen.

- Hvorfor øker bruken av P-stav og spiral så kraftig?

- Vi på Sex og Samfunn ser at når unge jenter får informasjon om P-stav og spiral så bruker de det. I tillegg går ryktet til andre jenter fra jenter som bruker det og er fornøyde. Dessuten ble det gratis fra 2015 for de yngste kvinnene å bruke disse prevensjonsmidlene, sier legen.