REKORDMANGE BÅTSKADER: Forsikringsselskapene har etter første halvår i år fått melding om rekordmange båthavarier. Været får mye av skylda.
REKORDMANGE BÅTSKADER: Forsikringsselskapene har etter første halvår i år fått melding om rekordmange båthavarier. Været får mye av skylda. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:45
Tall P4-nyhetene har fått fra Finans Norge, viser at det etter første halvår i år ble meldt inn tilsammen 2.429 båthavarier, noe som er en økning på 32 prosent sammenlignet med fjoråret. 

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal sier de høye tallene skyldes det fine sommerværet. 

– Det har vært en knallsommer i store deler av landet og det gjør at mange av båtskadene og båtulykkene øker fordi det er flere båter ute på sjøen. Det har blant annet vært mange grunnstøtinger og dårlige fortøyninger, sier Neverdal til P4-nyhetene. 

Mangler navigasjonskunnskaper
Men man kan ikke bare skylde på været. Neverdal mener mange av skadene og ulykkene kunne vært unngått. 

– Mange har jo for høy fart, en del kjører dessverre i alkoholpåvirket tilstand, og det er ikke alle som følger med på værmeldingen. Så ser vi også at det av og til skorter på kunnskapene om navigasjon. Mange har nye og raskere båter de ikke er vant til å navigere. I tillegg er det ikke alle som bruker redningsvest, sier Neverdal og legger til at det ikke er slik at menn over 40 år flyter bedre enn andre, 

Neverdal venter enda høyere tall når den travle julimåneden også kommer med. Erstatningene for alle båtskader til og med juni er på nesten 212 millioner kroner, ni prosent høyere enn i fjor.


Flere kanaler