GONORÉ: Nå får også flere kvinner gonoré. Det skaper bekymring. I fjor ble det meldt inn 1851 tilfeller, noe som er ny rekord.
GONORÉ: Nå får også flere kvinner gonoré. Det skaper bekymring. I fjor ble det meldt inn 1851 tilfeller, noe som er ny rekord. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:54
1851 tilfeller av kjønnssykdommen gonoré ble registrert i 2022.

Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Meldesystemet for smittsomme sykdommer, MSIS. 

Det er 141 flere tilfeller enn i forrige rekordår, 2019.

Den gang slo fagfolkene alarm og nå er bekymringen enda større, sier lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold. 

– Jeg synes det er urovekkende. Vi så jo at tallene gikk kraftig ned i pandemiårene 2020 og 2021 og hadde vel håpet at de skulle holde seg lave en god stund etter det. Så det at gonoré tallene nå øker så kraftig og har overgått tallene i 2019, er bekymringsverdig, sier Aarvold til P4-nyhetene. 

Flere unge jenter får gonoré
Bekymringen blir ikke mindre av at andelen unge jenter som får gonoré har økt. I fjor var 27 prosent av de som fikk sykdommen kvinner. I forrige rekordår, 2019 var andelen 22 prosent, mens den i 2021 var 23,4 prosent. 

At flere unge jenter får gonoré frykter Aarvold vil føre til en større smittespredning. 

– Yngre jenter har ofte mer ubeskyttet og tilfeldig sex enn eldre kvinner. I tillegg har kvinner ofte mer diffuse sykdommer. Det kan føre til at det blir vanskelig å få ned disse tallene, sier Aarvold.

Legen frykter en russetid der gonoré blir like vanlig som klamydia. 

Mye verre enn klamydia
At gonoré blir like vanlig som klamydia må unngås, fordi det er en mye verre bakterie, sier Aarvold. 

– Det smitter mye lettere enn klamydia og kan også smitte ved oralsex. Bakterien er også mye mer hissig enn klamydia og den kan føre til komplikasjoner som gjør det vanskelig å få barn, sier Aarvold. 

Den aller største bekymringen er at det ikke vil gå an å behandle sykdommen i nær fremtid. Det er allerede flere tilfeller av antibiotikaresistens, forklarer Aarvold. 

Kun én ting som funker for å hindre smitte
Det eneste som hjelper mot smitte er å bruke kondom, også når man har oralsex. 

– Øv på å tre på kondom. Bli supergod på det. Da er det også mindre kleint, sier Aarvold.