ETTER DEN SØTE KLØE KOMMER DEN SURE SVIE: Rekordmange fikk klamydia i fjor.
ETTER DEN SØTE KLØE KOMMER DEN SURE SVIE: Rekordmange fikk klamydia i fjor. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
26.108 klamydiatilfeller i 2016. Det viser tallene fra Folkehelseinstituttet, som aldri før har registrert så mange diagnostiserte tilfeller av kjønnssykdommen.

- Nå observerte vi en økning av årlig diagnostiserte tilfeller av klamydia fra slutten av 1990-tallet og fram mot 2008. Etter det har det gått noe opp og ned men vi sier at situasjonen har stabilisert seg på et høyt nivå, sier avdelingsdirektør for avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad.

- Mange uten kondom
I fjor var det 501 diagnostiserte tilfeller per 100.000 innbygger, mens det var 488 per 100.000 i 2015.

- Det er en måte å få klamydia på så dette betyr jo at det er mange kondomløse samleier der ute. Samtidig kan en ikke se seg blind på overvåkingsdata på klamydia fordi det henger sammen med hvor mange man tester og hvem man tester, forklarer Kløvstad.

Og i 2016 var det 352.683 personer som testet seg for klamydia. Det er det høyeste antallet siden 1995.

- Og det bidrar jo også til at vi finner flere nå i dag enn det vi gjorde før, sier avdelingsdirektøren.

Flest unge får sykdommen
Klamydia smitter gjennom ubeskyttet sex og er den mest vanlige kjønnssykdommen i Norge. Antibiotika hjelper mot sykdommen som uten behandling kan føre til komplikasjoner som bekkeninfeksjon, infertilitet og kroniske underlivssmerter. 

- Kondom forebygger smitte. Bruk kondom, råder Kløvstad.

66 prosent av de påviste klamydiatilfellene i fjor var hos folk i alderen 20 til 24 år. 60 prosent av de som ble smittet med den seksuelt overførbare sykdommen i fjor var kvinner.

- De som hyppigst får klamydia er de yngste. Og det diagnostiseres mer klamydia blant kvinner enn blant menn, selv om enkelte studier har vist at forekomsten er lik mellom kjønnene. Men det er flere kvinner enn menn som tester seg, derfor diagnostiseres flere kvinner, sier Kløvstad.

Mest i øst, minst i nord
Det var i Oslo det var flest tilfeller av kjønnssykdommen i fjor. Her ble det registert 5131 tilfeller, noe som tilsvarer 779 tilfeller per 100.000 innbygger. Troms fylke hadde nest flest tilfeller med 755 per 100.000 innbygger.

Færrest tilfeller av klamydia var i Aust-Agder. Her var det 284 tilfeller per 100.000 innbygger, viser tallene fra Folkehelseinstituttet.