Utrykningspolitiet tok nesten tre ganger flere rusede bilister i fjor enn for tre år siden.
Utrykningspolitiet tok nesten tre ganger flere rusede bilister i fjor enn for tre år siden. Foto: NTB scanpix (Illustrasjonsfoto)
0:00 | 0:40
Aldri før har UP tatt flere rusede bilister enn i fjor.

I 2016 anmeldte de 2406 personer for ruskjøring, nesten tre ganger så mange som i 2014, viser tall P4 Nyhetene har fått fra Politidirektoratet.

Flere årsaker til at flere tas
UP-sjef Runar Karlsen sier noe av årsaken til økningen er at de har fått bedre metoder for å finne ut om folk er ruset.

- Det nye instrumentet kalt Drug Test som avslører pille- og narkotikamisbruk er noe av grunnen. Tidligere hadde vi kun betjentenes observasjon, mens nå kan dette enkelt avsløres med spytteprøver, sier han.

Samtidig sier at han at UP kontrollere flere nå enn før, og at politiet generelt sett er blitt flinkere til å avsløre ruskjøring.

Frykter store mørketall
Anslag fra Statens Vegvesen og Folkehelseinstituttet viser at mellom 70.000 og 140.000 kjører i rus daglig, og at i hver fjerde dødsulykke har rus vært en medvirkende årsak.

Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, mener det både er bra og uhyggelig at flere tas.

- Det er jo fantastisk at flere stoppes og fjernes fra veiene ved å bruke nye og mer effektive metoder. Men at flere stoppes i rus betyr ikke nødvendigvis at flere kjører i rus. Sannsynligvis ser vi bare toppen av isfjellet, advarer han.

Må forebygge mer
Johansen tror flere tilfeller kunne vært unngått med forebygging.

- Jo mer samfunnet vet om ruskjøring, jo større er sjansen for at flere stoppes før de setter seg bak rattet. Dette kan både gjelde familie, venner og kolleger, sier seniorrådgiveren.

Karlsen opplyser også at de vil øke kontrollene fremover.

- Hvis flere fortsatt tar sjansen på å kjøre ruset, så vil flere bli tatt. Så derfor øker vi innsatsen og har som mål å ta enda flere. Budskapet er derfor at man må la bilen stå hvis man er ruset, avslutter Karlsen.

Flere kanaler