ENDRER: Rema håper deres nye grep skal være med på å redusere matsvinnet.
ENDRER: Rema håper deres nye grep skal være med på å redusere matsvinnet. Foto: NTB scanpix
Rema 1000 har bestemt seg for å endre holdbarhetsmerkingen sin fra «best før» til «best før, men ofte god etter» på alle egne varer.

– Reduksjon av matsvinn er en viktig del av ansvarsarbeidet i REMA 1000, og noe mange av kundene våre er opptatt av, sier Kaia Andresen, sjef for miljø og samfunnsansvar i REMA 1000.

Butikkjeden har allerede testet ut den nye merkingen på egg, og tilbakemeldingen fra kundene har vært gode.

Hvert år kastes det 355.000 tonn spiselig mat her i landet, og forbrukerne står for 60 prosent av dette.

– Målet er at dette skal gjøre det enklere for kundene å redusere matsvinn i eget hjem. Varer med best før-dato er i de fleste tilfeller helt trygge å spise etter datoen er passert og vi håper tilleggsmerkingen vil inspirere kundene til å bruke sansene før de vurderer om varen bør kastes, sier Martina Rabsch, kvalitetsdirektør i REMA 1000.


Saken fortsetter under bildet
rema
IKKE BARE «BEST FØR»: Merkingen blir endret på alle Rema 1000s egne varer. Foto: Rema 1000

Familie jobbet fram endring
Tidligere har blant annet Tine og Møllerens gjort tilsvarende grep.

Det var familien Havre fra Bergen som først sørget for at snøballen begynte å rulle, ved at de fikk Q-Meieriene til å endre sin merking.

– Det er dokumentert at vi forbrukere er ekstremt opptatt av datomerking. Når man får på teksten «ikke dårlig etter» skjer det noe med hodene til folk. Det er noen psykologiske mekanismer i en slik setning som fastslår at man kan bruke melken etterpå. Det handler om å lukte og smake, ikke en bestemt dato, sa Mette Nygård Havre til Bergensavisen i fjor høst.


Flere kanaler