I serveringsbransjer mangler det servitører, kokker, vinkelnere og bartendere.
I serveringsbransjer mangler det servitører, kokker, vinkelnere og bartendere. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
Endelig var Michelin-restauranten Fagn i gang igjen etter pandemien - så kom en ny nedtur. 

- Plutselig så må vi stenge på nytt igjen. Det er da man begynner å kjenne på om det er verdt det, sier vinkelner Robert Kalstad. 

På kjøkkenet til den anerkjente restauranten i Trondheim var det allerede for få kokker. Da sykdom plutselig rammet nøkkelpersonell, rett etter gjenåpningen av samfunnet, klarte de til slutt ikke servere som normalt.

I over én måned måtte de holde stengt, for å skaffe flere folk. 

Rammer mange

Mangel på ansatte er nå et problem for hele serveringsbransjen. 

Ifølge NHO Reiseliv melder hele 62 prosent av deres bedrifter at de mangler personell.


- Det er mange som trenger kokker, servitører, vinkelnere, bartendere, sier Henrik Hamborg.

Han er politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO, og sier flere ser på tiden som kommer med bekymring hva gjelder bemanningssituasjonen.

- Du snakker knapt med et medlem som er godt bemannet for sommeren, sier Hamborg.

Skrikende behov

Med 15 ansatte på Fagn, som alle har hver sin spesialitet, kan de ikke bare stokke om på vaktlistene ved frafall.

- Det er ikke bare å sette inn en vanlig faglært kokk, man må ha litt erfaring for å stå bak grytene på denne restauranten her, sier restaurantsjef Steffen Kolstad.

I dag finnes det 1000 ledige stillinger som kokk, ifølge NAV.

- Men det er veldig vanskelig å få rekruttert kokker. Og fagpersonell i serveringen, sier Kolstad. 

Totalt finnes det nå 7.100 ledige stillinger i serverings- og overnattingsbransjen. På Fagn har de klart å bruke den stengte tiden på å skaffe flere ansatte, men de trenger fortsatt enda flere å spille på. 


Flere kanaler