ALLE SKAL HA EL: Elbilene dominerer nybilsalget i Norge, men det selges fortsatt klart flest brukte bensin- og dieselbiler.
ALLE SKAL HA EL: Elbilene dominerer nybilsalget i Norge, men det selges fortsatt klart flest brukte bensin- og dieselbiler. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:54
Nesten seks av ti solgte biler i Norge til nå i år er fossilbiler.

Nye tall P4-nyhetene har fått for både ny- og bruktbilsalg fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at det er solgt 307.000 rene bensin- og dieselbiler, som utgjør 58 prosent av alle bilkjøp.  

Antall elbiler er rundt halvparten - 156.000 biler, en andel på 29,5 prosent. I tillegg kommer hybridbilene.

To millioner fossilbiler
Det er i bruktbilmarkedet bensin- og dieselbilene fortsatt står veldig sterkt. Til nå i år er det registrert 177.130 eierskifter av personbiler som går på diesel og 123.407 bensinbiler. Til sammenligning er det solgt 71.218 brukte elbiler.

- Det er ikke rart. De fleste bilene i Norge er fremdeles bensin- og dieselbiler, sier Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund til P4-nyhetene.

Av rundt 2,9 millioner personbiler i Norge, går over to millioner på bensin og diesel, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Men en større og større andel av bilparken er elektrisk. Når det gjelder nye biler i Norge i år, er hele 77,8 prosent elektriske. Bensin og diesel utgjør kun i overkant av tre prosent hver, også godt bak hybridbilene.

Mindre bensin og diesel
På Finn.no er det til nå i år lagt ut 360.000 biler for salg, viser tall P4-nyhetene har fått. Andelen elbiler har økt markant de siste årene, fra 8,2 prosent i 2019 til 16,9 prosent til nå i 2022.

- Utviklingen kommer nok til å gå fortere i årene fremover, for det er solgt ganske mye elbiler de siste årene, sier Eirik Håstein i Finn Motor til P4-nyhetene.

Tallene deres viser at det fortsatt er klart flest bensin- og dieselbiler i markedet, men andelen blir noe mindre for hvert år som går. I 2019 utgjorde de 85 prosent av alle bilene, mens tallet til og med oktober 2022 er 73 prosent.

- Men det vil ta relativt lang tid før de elektriske bilene tar igjen fossilbilene i bruktbilmarkedet. Hittil i år har vi hatt 170.000 annonser for dieselbiler, mens tallet for elbiler er 61.000. Så det er en stund til de kommer til samme nivå, sier Håstein.

Nye avgifter
- Ebiler kommer fortsatt til å hale innpå fossilbilene i bruktbilmarkedet, men spørsmålet er hvor mange elbiler vi får inn i bilparken. Det er vi ikke sikre på, særlig med de nye avgiftene regjeringen legger opp til å innføre, sier Steinsland.

- Prisen på en bruktbil er alltid en konsekvens av hvor mye en ny bil koster. Så når en ny elbil blir betydelig dyrere, vil også de brukte bli dyrere. Det vil si at det kanskje er færre som vil ta seg råd til å kjøpe elbil, mener han.

Regjeringen har foreslått å innføre moms på elbiler for prisen som overstiger 500.000 kroner. I tillegg vil regjeringen ha en ny engangsavgift knyttet til bilens vekt. NAF har anslått at disse avgiftene vil gjøre typiske familiebiler 50.000 - 100.000 kroner dyrere.

- Har du noe anslag for hvor lang tid det vil ta før elbilene tar igjen fossilbilene også i bruktbilmarkedet?

- Det er en seig masse og mange biler som skal skiftes ut. Dersom politikken er lagt til rette for det, trenger det ikke ta mer enn fem, seks, sju år, kanskje, sier Steinsland.

- Men om fordelene blir borte og det blir dyrere med el vil det ta lenger tid, fordi vi ikke får ut det samme antallet elbiler ut i bilparken som vi ville gjort i motsatt tilfelle.