VÅTT: Det er ventet opp mot 150 millimeter nedbør på de mest utsatte stedene på Sørlandet i helgen. Arkivfoto: NTB scanpix
VÅTT: Det er ventet opp mot 150 millimeter nedbør på de mest utsatte stedene på Sørlandet i helgen. Arkivfoto: NTB scanpix
Det kraftige høytrykket som har sørget for skikkelig sensommer i siste halvdel av september på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge, er i ferd med å trekke seg østover.

Det åpner for opp for våt og vindfull helg over store deler av Sør-Norge i helgen.

Meteorologisk institutt har nå sendt ut OBS-varsel for Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark om mye regn.

«I løpet av helgen og fram til mandag morgen vil det lokalt komme mye regn. Det kan bli 80-150 mm totalt», står det i varselet.


Oppjusterer flomvarsel
Meteorologene vurderer fredag ettermiddag om OBS-varselet skal oppgraderes til varsel om ekstremvær.

Ifølge Agderposten har Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) oppjustert flomvarselet for Sørlandet, fra gult til oransje nivå.

Også Østlandet får en god del regn, særlig vest for Oslo, men ikke på langt nær så mye som i fylkene lenger sør.

Saken fortsetter under innlegget

Kraftig vind

Samtidig er det sendt ut OBS-varsel om kraftig vind i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

«I dag, fredag, og først på lørdag ventes lokalt kraftige vindkast fra søraust. I utsatte fjell- og fjordstrøk ventes vindkast på 25-30 m/s. Takstein og takplater kan blåse av hus og bygninger. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal vurdere fortløpende behov for beredskap», heter det i dette varselet.

Værvinneren i helgen, som de siste par ukene, blir Nord-Norge, som fortsatt får nyte godt av høytrykket i ytterligere noen dager.


Flere kanaler