Norge er vertsland for neste ukes Nato-møte.
Norge er vertsland for neste ukes Nato-møte. Foto: Foto: Nato
  • 25.05.23
    Høy sikkerhet
    0 min
  • 25.05.23
    NATO sikkerhet kan koste 100 millioner
    0 min
31 utenriksministre fra NATO-land, Sveriges utenriksminister og NATOs generalsekretær skal delta på toppmøtet i Oslo onsdag 31. mai og torsdag 1. juni.

Utenriksdepartementet (UD) oppplyser til P4-nyhetene at det i revidert nasjonalbudsjett satt av 98 millioner kroner til Justisdepartementet og sikkerhet til møtet. 

UD har også fått bevilget samme beløpet, 98 millioner kroner, til å arrangere NATO-møtet. 

Spent situasjon
- Politiet må være forberedt på at alt kan skje, sier seniorforsker i NUPI, Karsten Friis, til P4-nyhetene. 

Det er Oslo-politiet som har det overordnete ansvaret for sikkerheten under toppmøtet, som foregår i Oslo rådhus.

- Vi er en i spent situasjon og da må man ta sikkerheten på alvo. Da forbereder man seg på det utenkelige i alle retninger, sier Friis. 

- Noen er mål for flere
Han legger til at krigen i Ukraina gjør situasjonen mer spent, men at USAs utenriksminister Antony Blinken også alltid er et mål i seg selv og sier dette krever høy sikkerhet.

- Amerikanske utenriksminstre har jo en rolle i hele verden og det kan være folk som er interessert i å markere seg, eller ramme vedkommende. Så da må politiet være beredt for nærmest sett alle slags scenarier, sier Friis til P4-nyhetene. 

Stabssjef i Oslo Politidistrikt, Harald Nilssen sier politiet samarbeider med PST. Politiet er midlertidig bevæpnet dagene møtet foregår.

- Politiet vil ha stor synlig tilstedeværelse under Natos utenriksministermøte. Vi iverksetter de nødvendige sikkerhetstiltak for å trygge alle deltakere og involverte i møtet, og samtidig ivareta befolkningens trygghet, sier Nilssen.