Nærbilde av kvinnens hender gjort hjerte på magen isolert på hvit bakgrunn.helsevesenet konsept.
Nærbilde av kvinnens hender gjort hjerte på magen isolert på hvit bakgrunn.helsevesenet konsept. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:54
Helseminister Ingvild Kjerkol sier til P4-nyhetene at regjeringen nå bevilger ekstra penger, og skal få flere kvinner til å teste seg. 

I den mest utsatte gruppen, kvinner mellom 25 og 39 år, er det fortsatt hele 30 prosent som ikke sjekker seg for livmorhalskreft. 

- Det er nesten 400.000 kvinner som ikke møter opp og tar livmorhalsprøve. Og det er veldig alvorlig, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. 

Selv om livmorhalskreft er den tredje mest vanlige kreftformen blant kvinner, har dekningsgraden stått stille siden 1996, og det er de som nærmer seg 40 år som er mest utsatt, ettersom det er lenge siden de testet seg sist. 

- De er i faresonen, sier Stenstadvold Ross. 

En livmorhalsprøve, som tas av fastlegen eller gynekolog, kan avsløre celleforandringer som kan være forstadier til kreft. Ved å oppdage dette tidlig kan disse behandles og kvinnene kan unngå å få kreft. Det er anbefalt at alle kvinner mellom 25 og 69 år tester seg jevnlig, for de under 33 år er anbefalingen en test hvert tredje år.

Urovekkende trend
Kreftforeningen har kjørt jevnlige sjekkdeg-kampanjer siden 2015, da Thea Steen startet dette arbeidet. Moren Tove Steen leder nå datterens minnefond og samler inn penger årlig til Kreftforeningen.

- Jeg synes det er trist at det ikke har skjedd noe, fordi jeg vet at Kreftforeningen gjør en kjempejobb med informasjon for å prøve å nå fram til de rette, sier Steen til P4-nyhetene. 

Stenstadvold Ross i Kreftforeningen sier hjemmetest er nøkkelen til å nå den store risikogruppen og at staten nå må prioritere dette.

- Det har vi en forventning om at myndighetene nå skal ta regningen for, avslutter Stenstadvoll Ross. 

Helseminister Ingvild Kjerkol bekrefter nå regjeringen skal få flere kvinner til å sjekke seg for livmorhalskreft.

- Dette er et viktig kvinnehelsetiltak og jeg er glad for å at vi kan bidra til å styrke livmorhalskreftprogrammet, sier Kjerkol til P4-nyhetene.

Blant annet bevilger de nå 40 prosent mer penger til screeningprogrammet. Kjerkol sier de øker støtten til 28.5 millioner kroner neste år, og understreker viktigheten i å endre trenden. Hjemmetesting vil stå sentralt i arbeidet for å få flere til å sjekke seg. 

- Det at man får mulighet til å ta testen hjemme mener vi er med på å øke andelen som tester seg, sier statsråden.
Flere kanaler