Videoer av barn blir nå lagt på Internett som pressmiddel i konflikter vedrørende omsorgsrett og fosterhjem. Det ligger ute flere eksempler på barn, som med full identifisering forteller hvor de helst vil bo.  

 

Overtramp
Barneombud Reidar Hjermann forstår ikke hvordan voksne kan gjøre slikt.  

 

- Det er klart det er overtramp å legge ut intime fortellinger om et barn på Internett. Dette er private opplysninger, sier ombudet til P4.

 

Hjermann understreker at et barn vil være revet mellom følelser av lojalitet og tanker om hva han eller hun mener er det beste for seg i en barnevernssak.

 

- Det vil være veldig vanskelig for et barn å gi en fortelling som faktisk kommer fra hjertet, mener Hjermann.  

 

Intervjuer barn
Fra før er vi kjent med dramatiske videoer og lydopptak der barn hentes med tvang. Det nye nå er rene intervjuer. P4 har lett funnet fram til opptak av en 13 år gammel gutt, som vil hjem til familien sin.    

 

- Der har jeg har det bra, sier han. Gutten skal ha bodd tre år i fosterhjem.  

 

En jente gråter og sier hun vil være hjemme hos mamma  

 

- Mamma skal kjempe for å ha deg hjemme, sier kvinnen bak kamera.  

 

- Det synes jeg er helt uansvarlig av voksne personer år gjøre mot barn. Det blir galt, fordi en setter barn i en situasjon de overhodet ikke kan gå inn i eller ta stilling til. Det kan føre til problemer for barna på mange områder, sier leder av Barnevernstjenesten i Kristiansand, Svein Ove Ueland.  

 

Motsatt effekt
Han hadde ikke hørt om fenomenet før P4 gjorde ham oppmerksom på det. Han advarer voksne, fordi dette virker mot sin hensikt:  

 

- Dersom hensikten er å få barna tilbake igjen fra fosterforeldre, så oppnår de antakelig det stikk motsatte. Fordi dette er i seg selv et overgrep mot barn, og dette dokumenterer at det er snakk om uansvarlige voksne som antakelig vis ikke er i stand til å ha omsorg for barna.  

 

- Alle ting som foreldre gjør i forbindelse med en barnevernssak vil være med på å bidra til fortellingen om hva slags mennesker dette er, og i hvilken grad de er egnet til å ha omsorg for barn. Foreldre må utvise godt skjønn for å vise at de er egnet som omsorgspersoner, sier barneombud Hjermann.  

 

Både barnevernet og barneombudet oppfordrer folk til å melde ifra hvis de finner slikt på nettet.

Flere kanaler