SIKRER SPOR: I 2016 mottok svensk politi mer enn 6700 voldtektsanmeldelser. Her undersøkes et åsted i Malmø etter at en kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt av flere menn i romjula 2017.
SIKRER SPOR: I 2016 mottok svensk politi mer enn 6700 voldtektsanmeldelser. Her undersøkes et åsted i Malmø etter at en kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt av flere menn i romjula 2017. Foto: NTB scanpix
SVTs «Uppdrag Granskning», som kan sammenlignes med NRKs «Brennpunkt», sender onsdag kveld et program som allerede har fått stor oppmerksomhet.

Programskaperne har gått gjennom samtlige dommer der menn er dømt for voldtekt eller voldtektsforsøk de siste fem årene.

Funnene vekker oppsikt og blir trolig et hett diskusjonstema blant politikerne - drøye to uker før det svenske valget:

* 58 prosent av de som er dømt for voldtekt eller voldtektsforsøk de siste fem årene, er født utenlands.

* Når det gjelder overfallsvoldtekter, der offer og gjerningsmann ikke kjenner hverandre, er hele 85 prosent av gjerningsmennene født i et annet land.

* Unge menn fra Afghanistan skiller seg ut som den gruppen med flest dommer, i tillegg til dem med svensk statsborgerskap.

SVT har snakket med Mustafa Panshiri, som selv er fra Afghanistan, og som tidligere har jobbet som politi. Nå reiser han rundt og foreleser for mindreårige, afghanske flyktninger.

– De har med seg ulike erfaringer og ulike måter å se på livet på. Det finnes visse ideer om seksualitet og kvinnens plass i samfunnet, som man har med seg. Og dette krasjer med Sveriges feministiske syn på kvinner og likestilling, sier Panshiri.


Få blir dømt
Kartleggingen viser også at det er forsvinnende få voldtektsanmeldelser som ender opp med fellende dom.

I 2016 ble det anmeldt i alt 6715 voldtekter i Sverige, noe som tilsvarer 18 voldtekter hver eneste dag. 

Samme år ble det avsagt kun 142 fellende dommer i voldtektssaker.