Med mye smitte i samfunnet er det nå hyppig bruk av selvtester blant nordmenn.
Med mye smitte i samfunnet er det nå hyppig bruk av selvtester blant nordmenn. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:51
I løpet av høsten har norske kommuner fått sju millioner selvtester av korona.

Det viser tall P4-nyhetene har fått fra Helsedirektoratet. Samtidig ligger det tre millioner selvtester på lager - og flere er bestilt.

- Nå er det mye smitte, og vi er redde for å gå tomme, sier Trude Andreassen, seniorrådgiver og leder for prosjektgruppa TISK i Helsedirektoratet.

Frykter ukritisk bruk

Selvtestene sendes ut til hele landets kommuner, både etter folketall og behov. Testene skal kun gis ut til de som har koronasymptomer, er nærkontakt av noen med korona, eller til skoleklasser.

- Men hvis folk ikke forholder seg til retningslinjene, og bare henter seg mange tester og bruker dem helt ukritisk og uten symptomer, er vi redde for å gå tomme, sier Andreassen. 

Helsedirektoratet har derfor bestilt ytterligere ti millioner selvtester, som antas å komme i desember. 

 - Vi ønsker dem så fort som mulig, så vi prøver å få leveransen om en tre ukers tid. Men det vet vi ikke om vi får til, sier Andreassen. 

Stort forbruk

Trondheim har for tiden stort smittetrykk, og sender ut selvtester i store mengder. På én uke brukes det nesten 50.000 tester. 

- Vi fikk nye 100.000 denne uken, og med det forbruket vi har, holder det bare i to uker, sier kommuneoverlege Tove Røsstad. 

Hun forteller at kommunen legger inn bestillinger til Helsedirektoratet fortløpende.


Ifølge Helsedirektoratets befolkningsundersøkelser er det mye uklarhet i befolkningen om når selvtester kan benyttes og hvor man kan få tak i disse. De har derfor sendt ut brev til landets kommuner om at informasjon om kriteriene for selvtesting skal være tydelig for alle.  

Flere kanaler