SVERIGE: Barsebäck atomkraftverk i Sverige ble nedlagt i 2005, men en rekke andre, og eldre, europeiske og russiske kjernekraftverk vekker bekymring hos norske myndigheter.
SVERIGE: Barsebäck atomkraftverk i Sverige ble nedlagt i 2005, men en rekke andre, og eldre, europeiske og russiske kjernekraftverk vekker bekymring hos norske myndigheter. Foto: NTB scanpix
Norske myndigheter ønsker nå at alle landets kommuner skal ha jodtabletter liggende, i tilfelle det skjer en atomulykke.

Ifølge NRK er tablettene viktige for å forebygge kreft i skjoldbruskkjertelen, og målgruppen i dette tilfellet er barn og unge under 18 år, samt gravide og ammende kvinner.

– Skal tablettene ha virkning må de tas i løpet av noen timer etter eksponering for radioaktivt jod. Det forutsetter at de raskt er å få tak i, sier fungerende avdelingsdirektør Eirik Rødseth Bakka i Helsedirektoratet, til NRK. 

Han legger til at det viktigste ved utslipp av radioaktivt jod er å holde seg innendørs.

Atomubåter
I dag ligger rundt tre millioner jodtabletter lagret ved Norsk Medisinaldepot i Oslo. Svært få andre kommuner har slike tabletter liggende.

Statens strålevern mener, ifølge NRK, at faren for atomulykker har blitt større den siste tiden. Dette skyldes både økt nærvær av atomubåter langs norskekysten, samt at atomkraftverkene i Europa blir stadig eldre.

– Det er viktig at jodtabletter er tilgjengelige i alle kommuner i landet. En ulykke med en slik reaktordrevet ubåt kan jo skje langs hele kysten, sier seksjonssjef i Statens strålevern, Astrid Liland, til NRK.
Flere kanaler