HOPER SEG OPP: Rentene baller på seg for mange som ikke har fått betalt ned forbruksgjelden sin. Hver tredje inkassosak som ikke er betalt er over fem år gammel. Illustrasjonsfoto.
HOPER SEG OPP: Rentene baller på seg for mange som ikke har fått betalt ned forbruksgjelden sin. Hver tredje inkassosak som ikke er betalt er over fem år gammel. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
Inkassogjelden fra forbrukslån er opprinnelig på 34,7 milliarder kroner. Men inkludert renter er den oppe i 56 milliarder, viser nye tall fra Finanstilsynet.

Samtidig som nordmenn tar opp stadig mindre forbruksgjeld, vokser gjelden folk ikke har klart å betale, og som dermed har gått til inkasso.

Øker og øker
- Den misligholdte forbruksgjelden til inkasso bekymrer, sier avdelingsdirektør i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud, til P4-nyhetene.

- Det er jo særlig bekymringsfullt for de personene det gjelder.

Antall inkassosaker har gått noe ned det siste året, men det samlede beløpet har økt. I snitt skylder nordmenn 83.500 kroner per sak. Det er 9.000 kroner mer enn ved inngangen til året.

Av alle sakene som har gått til inkasso var rundt halvparten i utgangspunktet på under 25.000 kroner, mens rundt tre prosent var på over 250.000.

- Det er store beløp som kan være involvert og renten er ofte høy. I de sakene som har ligget en stund er en vesentlig del av utestående beløp renter, sier Kongsrud.

Klarer ikke betale
Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Storebrand. Hun sier et opprinnelig beløp på 25.000 kroner kan være vanskelig for mange å håndtere. Med renter på toppen blir det enda verre.

- For de som sliter med å få betalt ned gjelden, øker den ofte fortere enn det de klarer å betale ned, sier Tvetenstrand til P4-nyhetene.

- Veldig mye av økningen kommer jo av økte kostnader og renter.

Dropp lån og kreditt
 Hun tror folk stort sett er klar over at det ofte er veldig høy rente på forbrukslån og kreditt, men kanskje glemmer at man også må betale den summen man har lånt.

- Så totalen man skal betale tilbake blir veldig ofte høyere enn det man ser for seg. Som hovedregelen tenker jeg det kan være greit å la være å bruke forbrukslån og kredittkort.

-  For hvis du ikke har penger til å kjøpe det du har lyst til å kjøpe, er det kanskje vanskelig å betale det tilbake neste måned også. Da er det lurere å spare opp det man trenger først, sier forbrukerøkonomen.

Flere kanaler