REKER: Norske rekefiskere slår alarm og mener en konkursbølge er rett rundt hjørnet.
REKER: Norske rekefiskere slår alarm og mener en konkursbølge er rett rundt hjørnet. Foto: Shutterstock
- Vi må ha tiltak nå. Lyset brenner i begge ender. Folk må pantsette hus og hjem, sier rekefisker Frank Midtbø i Egersund til P4-nyhetene.

Han har fisket i over 25 år og advarer om konsekvensene av økte kostnader, blant annet på drivstoff.

Avgifter på drivstoff
Det gjør også fiskerlagene i Vest og Sør, som ber regjeringen ta grep nå for en næring de mener er på randen av konkurs.

De ber om kutt i avgifter på drivstoff, støtte til drivstoff og fortløpende refusjon av C02-avgiften.

I et brev til Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet  skriver fiskerlagene at det om få uker kan være snakk om en konkursbølge for rekenæringen i Sør-Norge.

Midtbø i Egersund sier de prøver å ta ut det de kan av pris på rekene, men at det er en grense for hva folk er villige til å betale. Om rekefiskerne ikke vil overleve økonomisk er han bekymret for hvordan det vil påvirke hele kysten, ved at det også vil ødelegge livsgrunnlaget for mottakene.

- Så det er ikke bare rekefiskerne, det er rett og slett hele kysten vi er bekymret for at vil dette av lasset nå. 

Han viser til at bøndene har fått krisehjelp og mener det samme bør gjelde for fiskerne og at det har vært møter med regjeringen uten at det har gitt resultater.

Må vente på statsbudsjettet
P4-nyhetene har vært i kontakt med Finansdepartementet, som viste videre til Geir Pollestad, stortingsrepresentant for Senterpartiet.

- Vi er fullt klar over at rekenæringen sliter både høye avgifter og dårlig rekefiske. Vi får ikke gjort noe før tidligst i statsbudsjettet for neste år. Men dette er definitivt en gruppe vi må se om vi kan gjøre målrettede tiltak for og styrke økonomien til, sier Pollestad til P4-nyhetene.

- Vi må se på om avgiftene kan reduseres. De får kompensasjon for C02-avgiften, men den må de i dag vente lenge på å få utbetalt, så vi må se på om vi kan få en raskere utbetaling. Vi ønsker å ha en rekenæring i Norge og kan ikke risikere at den går dukken, sier han.

- De mener de er uker unna en konkursbølge. Tror du ikke på det?

- At økonomien er vanskelig, både på grunn av avgifter, dårlig fiske, at de må vente lenge på kompensasjon for C02-avgiften har vi ingen grunn til å betvile. Vi følger med på situasjonen, men første gang vi kan gjøre noe er når statsbudsjettet behandles i høst.

Dyrere reker
I juni sa lederen i Norges Fiskarlag, Kåre Heggebø, til P4-nyhetene at prisen på ferske reker vil øke med rundt 50 prosent fra i fjor til i år, på grunn av dårlig fangst og økte drivstoffpriser.

- Det er nødvendig. Alle må tjene penger, eller så kan vi ikke drive med dette, sa Heggebø den gang.

Folk må regne med å måtte betale over 300 kroner for en kilo reker. Noen steder er det også langt dyrere enn det.