FRITT FRAM: Fra april 2018 ble 16-årsgrensen på små elektriske kjøretøy fjernet.
FRITT FRAM: Fra april 2018 ble 16-årsgrensen på små elektriske kjøretøy fjernet. Foto: Tryg forsikring
Forsikringsbransjen har registrert flere alvorlige ulykker med hoverboard, også kjent som ståbrett eller ståhjuling, etter at regjeringen fjernet aldersgrensen i april.

– Det er faktisk vanskeligere enn det ser ut til, og vi advarer mot å ta lett på disse brettene, sier leder i Tryg forsikring, Espen Opedal.

Selskapet mener man trygt kan snakke om en ståbrett-feber over hele landet etter at de motoriserte brettene ble likestilt med sykler i trafikken.

– Bør øve lenge og grundig

– Siden aldersgrensen forsvant ser vi nå barn helt ned i 6-årsalderen på motoriserte brett, og mange uten hjelm. Det bekymrer oss, da barn generelt ikke har utviklet den samme trafikkforståelsen som eldre ungdommer. Dette er ikke et uskyldig leketøy, men kan forårsake stor skade. Foreldre bør sørge for at barna får øvd seg lenge og grundig på et trygt sted før de får dra ut på egenhånd, sier Opedal i en pressemelding.

Det er imidlertid ikke barna som har stått for de mest alvorlige skadene. Foreldre som vil sette seg inn i hvordan brettene virker, er faktisk på skadetoppen.

– Vi er overrasket over at det er godt voksne som skader seg, og det alvorlig. I én sak falt vedkommende i 40-årsalderen stygt på et ståbrett, og ble påført alvorlige skader. Vi har flere tilfeller hvor godt voksne har skadet seg alvorlig.

Saken fortsetter under bildet

ståbrett
FARTSGRENSE: Ståbrettene skal ha en maksfart på 20 km/t. Foto: Tryg forsikring

Som sykkel
Det var 10. april i år at regjeringen fjernet 16-årsgrensen på småelektriske kjøretøy som el-sparkesykler, ståbrett og ståhjulinger.

– De ligner mye på sykkel med tanke på bruksområde. Derfor likestiller vi nå slike kjøretøy. De skal nå kunne brukes på samme områder og under samme vilkår, opplyste samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Han begrunnet også vedtaket med «Enklere regler, mindre byråkrati og litt mer moro i hverdagen».

Ståbrettene skal ikke gå fortere enn 20 km/t. Det er ikke krav til hjelm eller beskyttelsesutstyr, men statsråden har oppfordret alle om å bruke dette.


Flere kanaler