PÅ PLASS: Om det skjer en ulykke, går et snøskred, eller andre ting skulle skje, rykker de frivillige fra Røde Kors ut.

Illustrasjonsfoto.
PÅ PLASS: Om det skjer en ulykke, går et snøskred, eller andre ting skulle skje, rykker de frivillige fra Røde Kors ut. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:55
Røde Kors sliter med å få tak i nok frivillige til sine hjelpekorps.

Om noen er savnet, om det har skjedd en ulykke, eller en naturkatastrofe, så rykker de frivillige mannskapene fra Røde Kors ut. Men over hele landet er det utfordringer med rekrutteringen.

Det skjer samtidig som det blir stadig flere oppdrag, sier leder for hjelpekorpsene i Norge, Kjersti Løvik.

Bygget opp rundt frivillighet
- Vi trenger mer mannskap for å løse alle de oppdragene vi får. Den verste konsekvensen av mannskapsmangelen vil være om vi ikke finner de vi søker etter i tide, og i verste fall kan liv gå tapt, sier Løvik til P4-nyhetene.

Hun mener det er et generelt problem i frivilligheten at det er vanskeligere å få folk til å stille opp over lengre tid.

- Mange er interesserte i å stille opp i begrensede perioder, men vi er avhengig av å ha folk over tid. Og vi er helt avhengige av at folk vil stille. Redningstjenesten i Norge er bygget opp rundt frivilligheten, og slik vil det fortsette å være, sier Løvik.

Tar lenger tid
Hans Jørgen Dokk, som er regionleder Mjøs, som dekker fylkene Hedmark og Oppland, merker også at tilfanget av nye medlemmer ikke er like bra som han skulle ønske.

- Vi merker det mest på utkalling på leteaksjoner. Vi må gå bredere ut, og kalle ut flere korps samtidig når noe skjer, i stedet for lokale korps, slik det var før. Det fører jo til at det går litt lenger tid før folk er på plass, sier Dokk til P4-nyhetene.

Etterlyser unge
Og mannskapssituasjonen gjør også at det blir mer å gjøre for de frivillige. Det er utfordrende når det har blitt mer å gjøre, og oppdragene endrer seg.

- Folk i dag vil utforske mer. Det er randonee og toppturer langt inn i fjellet. Når det da skjer noe, må vi ut med en del folk. Snittalderen blant  Røde Kors' medlemmer her i Innlandet er også ganske høy i enkelte korps, så det kan være krevende, sier Dokk.

Han understreker at det ikke er noen krise nå, men at de ser en tendens der det blir vanskeligere å rekruttere. Dokk vil ha tak i flere, gjerne unge folk, som vil og kan bidra.

- Gleden ved å være med er å hjelpe til å finne noen, eller hjelpe til på et hjelpeoppdrag. Det blikket du får da, det gjør godt. Uten tvil, sier Hans Jørgen Dokk.

- Alle er velkomne.

Flere kanaler