0:00 | 1:01
Skandinavia og Norge blir stadig mer populær blant utenlandske filmskapere.

Det forteller Filmkommisjonen til P4.

Flere store utenlandske produksjoner har filmet scener i Norge de siste årene som "Harry Potter" og danske "Forbrytelsen".

- Noen ganger trenger man "stygge bilder"
I Troms har et amerikansk filmteam nettopp spilt inn en film på Reinøya, og regissør Charles Pepiton, er imponert over det nordnorske landskapet.

- Uansett hvilken retning du peker kameraet i, så får du et fantastisk bilde. Det er ingen overdrivelse, sier regissøren, som legger til at de noen ganger trenger "stygge vinkler og bilder".

- Vi måtte passe på hvor vi filmet så det ikke ble en film om regnbuer i vakre landskap og episke steder, smiler Pepiton.

Spiller inn film for flere hundre millioner
Det er nettopp det norske landskapet og den norske variasjonen som gjør at utlendinger strømmer til Norge, forteller leder i Filmkommisjonen, Truls Kontny.

- Det er en helt klart stigende interesse for Norge og Skandinavia, og det er først og fremst takket være naturen. Du får alt her, vi har et unikt landskap. Vi har grønnkledde fjell som stuper ned i sjøen, vi har alpine utrykk, fjorder, verdens nordligste ørken og vi har palmer utenfor Stavanger.

De siste åtte årene anslår han at utlendinger har spilt inn film i Norge for flere hundre millioner kroner.

Bilreklamer og reality
- Det er snakk om reality, dokumentarer, små scener fra store internasjonale filmer, spillefilmer, TV, også er det mye reklame. Særlig bilreklamer.

- Det er de mange veiene som går gjennom spektakulær natur som gjør oss så populær for reklamefolk, forklarer Kontny.

Kald hovedrolle
Filmen "Laura" spilles inn på Reinøya i Troms i sommer, men de nordnorske sommertemperaturene var ny for filmtemaet. Den amerikanske manusforfatteren, Damon Falke, sier hele poenget er å skape et inntrykk av å ikke passe inn.

- Det fungerte godt i det norske klimaet, hovedrolleinnhaveren har i store deler av filmen på seg en tynn linkjole. For å si det sånn, vi andre stod i tykke frakker og ull-pledd rundt oss, ler Falke.

Falke er selv bosatt i Tromsø, men hele filmteamet har reist fra hele verden, hovedsakelig USA. Både han og regissøren, Charles Pepiton, er enig i at filmen måtte gjøres på nettopp Reinøya.

- Vi har reist langt, men det var her det måtte gjøres. Vi er vant med å jobbe forskjellige steder i verden, vi er bereist, men alle er enig om at det ikke fins noe sted som nettopp dette. Det er helt unikt, avslutter Pepiton.