• 19.10.10
    Viktig med ID-kort
    1 min
  • 19.10.10
    Stanset byggefirma
    0 min

Arbeidstilsynet må ta i bruk stadig tøffere virkemidler for å stanse uverdige og farlige arbeidsforhold for utenlandske byggearbeidere.

 

Bedriften Norlitalda måtte nå stanse alt sitt arbeid, som følge av arbeidsforholdene på det nye feriestedet til mangemillionær Eigil Stray Spetalen i Risør. Bedriften med 25 litauere ansatt har prosjekter på en rekke byggeplasser i Oslo-området, Grenland og på Sørlandet.

 

Seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet sier at krav om utbedringer har blitt oversett helt siden juni.

 

-Det ble gitt varsel om pålegg med en god frist, og det er klart at når det ikke foreligger noe dokumentasjon nå i oktober, så vi oss nødt til å stanse virksomhetens arbeid.

 

-Hvor uvanlig og spesielt er det at det går så langt?

 

-Det er sjelden at vi må gå til det skritt å stanse arbeid, sier Helgeland.

 

-Jeg reagerer med harme og er forbannet på de ansattes vegne, som blir tråkket ned i søla på det viset, sier Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet, som har holdt byggeplassen under oppsikt siden sist vinter.

 

Han forteller at arbeiderne bodde på byggeplassen, hadde kummerlig utedo, brannfarlige ovner, usikret stillas og 10-15 kroner timen i lønn.

 

-Det er helt dramatisk at en person som har så mye penger er i stand til å behandle folk på det viset der. Han burde skamme seg, sier Christiansen til P4.

 

Eigil Stray Spetalen reagerer sterkt på Fellesforbundets framstilling av saken, og opplyser at det nå er ordnete forhold og at det er betalt ut betydelig mer i lønn.

 

Arbeidstilsynet krever ordnete arbeids- og lønnsforhold med ID-kort for samtlige ansatte. 300.000 byggearbeidere har nå slikt kort, som ble innført for å luke vekk useriøse aktører i strømmen av økt arbeidsinnvandring.

  

-Og vi mener at det har bidratt til å øke standarden for dem som jobber her i Norge, sier Alf Helgeland.