Foto: Fotolia
0:00 | 0:33
Klåfingrede kunder og ansatte førte til et tap på 6,1 milliarder kroner for norske butikker i perioden juli 2014 til juni 2015. Det er en økning på 459 millioner fra året før, viser den årlige svinn- og butikktyveriundersøkelsen utført på oppdrag fra Infratek Security Solutions.

Kundene verst, men ansatte tar mest
- Kundene sto for 51 prosent av dette, sier nordisk direktør i produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Security Solutions, Roy Tuhus, til P4 Nyhetene.

Tuhus mener dette er et vedvarende problem for bransjen. Selv om andelen totale tyverier ikke øker går verdien på det som stjeles opp. Og det er de ansatte som stjeler for de største verdiene.

- Snittverdien på det de ansatte stjeler er forholdsvis høy. Mens kunder stjeler for drøyt 400 kroner i snitt, stjeler ansatte for i gjennomsnitt 2400 kroner for hvert tyveri de foretar, sier Tuhus.

- Skjønner ikke konsekvensene
Tuhus er skremt over at butikkansatte tør å stjele fra egen arbeidsgiver.

- De utsetter arbeidsplassen sin for stor fare, en reell risiko for konkurs. Det er skremmende nå som arbeidsledigheten øker og kronen svekkes. At det da ikke ringer noen bjeller blant de ansatte er skremmende, sier Tuhus.hara