STOR PÅGANG: Etter dokumentarfilmen «Leaving Neverland» ble sendt i Norge, ringte mange til Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte.
STOR PÅGANG: Etter dokumentarfilmen «Leaving Neverland» ble sendt i Norge, ringte mange til Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte. Foto: AP
0:00 | 1:19
Svært mange ringte Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte etter at dokumentaren om Michael Jackson ble sendt.

I dokumentaren «Leaving Neverland» hevder to menn at de ble misbrukt av popstjernen som barn.

Etter at dokumentaren ble vist på NRK forrige søndag fikk krisesenteret over dobbelt så mange henvendelser som normalt, ifølge daglig leder Mary-Ann Oshaug. 

– Rett etter filmen sluttet, lyste alle linjene og vi fikk ikke tatt alle telefonene, siden det var så mange som ringte.

Flere av de som ringte inn stod fram som overgrepsofre for første gang.

– Ellers gikk telefonene ut på veldig mange reaksjoner i forhold til mødrene som ikke passet på ungene sine. I tillegg var det en del menn som klarte å åpne seg. Så jeg tror dokumentaren hadde mye å si for utsatte menn, sier Oshaug til P4-nyhetene.

Over 100 henvendelser
I gjennomsnitt får krisesenteret rundt 40 henvendelser daglig. Men etter dokumentaren ble sendt, kom det inn over 100 henvendelser - som kun omhandlet dokumentaren. 

– De forteller en usminket sannhet om hvordan det er å bli forført som liten gutt.

Det sier Bjarne Kristian, som er en av de som ringte til hjelpelinjen etter å ha sett dokumentaren. Har har tidligere stått frem som overgepsoffer, men aldri fortalt til noen at han som barn kjente på de samme følelsene som mennene i dokumentaren.

– Da trodde jeg at folk ville mislike meg, akkurat sånn som jeg trodde som liten gutt. Jeg klarte ikke å fortelle at det var godt.

Misbrukt som barn
Som barn ble han misbrukt av en voksen mann, som var en nær venn av familien. Han følte en lettelse da han kunne ringe hjelpelinjen etter å ha sett dokumentaren.

– Jeg ringte rett etter og fortalte hva det gjorde med meg. Jeg fortalte hvordan jeg hadde likt det, og hvordan jeg lenge hadde synes det var spennende og forlokkende.

Han har ikke engang ville fortelle terapeutene sine om dette, før nå. Nå oppfordrer han flere til å søke hjelp, fordi det å ikke være alene om det har hatt alt å si for ham.

– Å ikke gjøre det er å leve et skyggeliv. Det er å være et spøkelse, man kjenner ikke seg selv.

Jacksons familie bestrider påstandene i dokumentaren og har gått til søksmål mot HBO. Mange er kritiske til at Jacksons sak ikke blir talt i filmen.

Flere kanaler