GLEDER EKSPERTENE: Flere har kvittet seg med dyr gjeld og heller valgt å putte pengene på sparegrisen under koronakrisen. Illustrasjonsfoto.
GLEDER EKSPERTENE: Flere har kvittet seg med dyr gjeld og heller valgt å putte pengene på sparegrisen under koronakrisen. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:00
Det er folk i 20-årene som har kuttet mest, med en nedgang på hele 20 prosent i den dyre gjelden det siste året, viser tall fra Gjeldsregisteret.

Det er tall som gleder Egil Årrestad, som er daglig leder ved registeret. 

- Jo mindre gjeld man har i bagasjen, jo bedre er det, sier han til P4-nyhetene.

Lite å bruke på
De under 30 utgjør en liten andel av alle som har forbruksgjeld, men nedgangen er altså størst i andel med 20 prosent, mot sju prosent for befolkningen totalt.

Blant de yngste har 2,6 milliarder gjeldskroner blitt borte.

- Det er en av de få positive effektene av korona, ser det ut til, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparbank 1 til P4-nyhetene.

- Folk har hatt lite å bruke pengene på, og da har mange brukt det til å nedbetale gjeld.

Mindre reiser og færre sosiale sammenkomster, som ute på serveringssteder, er også noe Årrestad peker på.

Vanskeligere å få lån
- Og så er det nok sånn at det er en større andel blant de unge som ikke er i jobb nå, som gjør at man ikke tar opp nye lån og kreditter, sier han.

Begge de to mener også at gjeldsregistreret , som nå er et drøyt år gammelt, har gjort at færre får økt kreditt og lån som de ikke har råd til å betale. 

Årrestad viser også til at kravene til utlånspraksis er strammet inn. 

Totalt skyldte nordmenn 170 milliarder kroner i forbruksgjeld i januar 2021.

Forbruksfest etter pandemien
- Når det åpner igjen er det et oppdemmet behov for reiser og sosial aktivitet. Da vil nok forbruket øke igjen. Vi håper og tror at folk er fornuftige og planlegger egen økonomi og kanskje sparer litt nå, så de kan unne seg noe ekstra når den tid kommer, sier Årrestad.

Og det støttes av Gundersen.

- Det er jo spådd at det skal bli forbruksfest når det slippes opp etter at pandemien har gitt seg, at alt åpner og vi kan bruke penger igjen. Men jeg tror kanskje folk har lært litt nå. De har vendt seg til å spare og har endret vanene sine.

- Så det blir spennende å se om folk tømmer kontoen fullstendig. Det tror ikke jeg, sier forbrukerøkonomen.

Det er totalt 3,2 millioner nordmenn som er registrert med forbruksgjeld.

Flere kanaler