VIL FINNE JUKSERE: – Vi vet at det er flere som har norsk oppholdstillatelse som har jukset seg til den, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug.
VIL FINNE JUKSERE: – Vi vet at det er flere som har norsk oppholdstillatelse som har jukset seg til den, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:42
Derfor foreslår regjeringen å styrke UDI ved å videreføre 177 millioner kroner til saksbehandling. I tillegg vil de øke bevilgningen til UNE med 15,7 millioner kroner.

Pengene skal bidra til å bygge ned restanser i asylsystemet, modernisere IKT-systemet og å jobbe med tilbakekallssaker. Dette er saker hvor for eksempel de som har fått oppholdstillatelse kan ha løyet på søknaden sin.

– Flere har lurt oss
– Vi vet at det er en del som har lurt oss. De har fått opphold i Norge på falske premisser. Vi ønsker å tilbakekalle disse oppholdstillatelsene, slik at de som har løyet til oss må reise ut av Norge, sier Listhaug til P4 Nyhetene.

LES OGSÅ: Listhaug: – Vi må få tak i de mindreårige

Hun mener de 177 millioner kronene de nå foreslår vil komme godt med.

– Dette vil være tilstrekkelig til å gi UDI god kapasitet til å prioritere både familiegjenforeningssaker og tilbakekallssaker, fortsetter hun.

– Alt i alt vil UDI være i en god situasjon neste år. Selvfølgelig må vi nedbemanne noen av saksbehandlerne. Det kom svært mange til Norge i fjor. Vi trenger ikke så mange saksbehandlere fortsatt, men vi trenger kapasitet til å behandle de søknadene som allerede ligger der, avslutter hun.

UDI: – Kommer godt med
– Hvis vi neste år får beholde mer ressurser enn det nedgangen i antall asylsøkere vil tilsi, er det jo klart at vi vil kunne sette inn mer kapasitet til å ta juksemakerne, sier UDI-direktør Frode Forfang.

– Hvor mange anslår dere er i Norge nå som har jukset på søknaden sin?

– Vi har ikke noe anslag på dette, og vi tror det er store mørketall. Derfor er det viktig at vi jobber med dette. En del kommer jo hit med falsk identitet. Og slike saker, hvor vi undersøker eventuelt juks, bruker vi ofte lang tid på, fortsetter han.

– Listhaug sier at med disse ressursene er dere godt rustet for neste år. Er du enig?

– Ja hvis asylankomstene holder seg lave som nå, og at vi samtidig kan beholde mer kapastitet, er vi langt bedre rustet til å håndtere slike type saker enn hva vi eller ville vært, avslutter han.

Forfang ønsker foreløpig ikke å spekulere i hvor mange ansatte som må gå, som følge av det lave tallet på asylankomster.


Flere saker

Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
Flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa Stadig flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa. Fredag 13.12 2019
Flere kanaler