LYNTOG: Lyntogforkjempere foran Stortinget i 2008. Nå mener SV det er på tide å utrede lyntog i Norge igjen.
LYNTOG: Lyntogforkjempere foran Stortinget i 2008. Nå mener SV det er på tide å utrede lyntog i Norge igjen. Foto: NTB scanpix
SV ønsker en ny utredning om lyntog i Norge.

Det går fram av partiets alternative statsbudsjett for 2020.

Ble skrinlagt
Lyntog ble sist utredet i 2012. Jernbaneverket kom da med en lyntogutredning bestilt av den rødgrønne regjeringen der de slo fast at det var mulig å bygge lyntog i Norge, men at det ville koste rundt 1000 milliarder kroner. Den høye prisen gjorde at utbyggingsplanene ble skrinlagt.

Nå er det på tide å ta opp igjen tråden, mener SVs transportpolitiske talsperson Arne Nævra.

- Lyntog er miljøvennlig. Det er veldig lite energikrevende og det er en helt annen måte å reise på enn med fly. Du kan ha det sosialt om bord og jobbe om bord, sier Nævra til P4-nyhetene.

- Tre timer til Bergen
Nævra tror en ny lyntogutredning kan gi et annet resultat enn i 2012. Han mener den gamle utredningen var mangelfull og ikke fikk fram alle fordelene. I tillegg har folk blitt mer opptatt av klima.

- Så det er noe på gang. Jeg håper inderlig at flere og flere ser at lyntog i Norge er et fantastisk mål. Tenk deg å bruke under tre timer mellom Oslo og Bergen eller Oslo og Trondheim. Da tar ikke folk fly, da tar de heller lyntoget, sier Nævra.

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler