BRUK RIKTIGE DEKK: Å bruke vinterdekk om sommeren kan føre til ulykker, advarer UP-sjefen.
BRUK RIKTIGE DEKK: Å bruke vinterdekk om sommeren kan føre til ulykker, advarer UP-sjefen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:43
De to siste månedene har 216 personer fått gebyr for å ha kjørt med piggdekk på norske veier. Det viser tall P4 Nyhetene har fått fra Statens Innkrevingssentral.
  
– Dette er veldig urovekkende. Det er jo alt for mange, sier sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Kan føre til ulykker
UP-sjefen viser til at NAF har gjort undersøkelser som viser at det å kjøre med piggdekk eller piggfrie vinterdekk på sommerføre øker bremselengden betydelig.

– I tillegg blir kjøretøyet mer ustabilt i svinger. Det betyr at en for eksempel i en høyresving kan miste grepet og forårsake møteulykker, eller at man i en venstresving kan kjøre ut av veien, forklarer Karlsen.

Sliter ned piggene
- Bekymringen er at langt flere kjører med piggdekk om sommeren og uten pigger på vinterdekkene om vinteren.

UP-sjefen mistenker at mange ikke gidder å skifte til sommerdekk på grunn av økonomien.

– Man gjør det for å spare penger. En tenker at en kjører ut piggdekk eller piggfrie vinterdekk på vinteren fordi man da kan bruke de på sommeren og kjøpe nye når vinteren kommer. Eller så gidder en rett og slett ikke å skifte dekk. Ingen av forklaringene holder mål, og dette kan bidra til å forårsake mange ulykker, sier Karlsen.

Frykter store mørketall
Det finnes ikke tall på hvor mange som kjører uten vinterdekk totalt sett, men Karlsen frykter at tallet kan være langt høyere enn de som har fått bøter for pigger. Derfor har Karlsen en klar oppfordring til alle som ikke har tatt seg bryter med å bytte til sommerdekk.

– Da må du umiddelbart skifte dekkene på bilen din. Det kan bli svært kostbart hvis du har tenkt til å spare penger på å slite ut vinterdekkene dine om sommeren. Da vil bli langt dyrere hvis du forårsaker en ulykke, avslutter Karlsen.


Flere kanaler