Tom Cruise forrige gang han spilte inn film i Norge, her sammen med Abid Raja.
Tom Cruise forrige gang han spilte inn film i Norge, her sammen med Abid Raja. Foto: Kulturdepartementet
0:00 | 0:41
Paramount fikk i desember nei til norsk pengestøtte til filming på Svalbard av hensyn til Svalbardloven og til natur og miljø. 

- Tom Cruise finner de mest spektakulære beliggenhetene, og vi kjenner til at den filmen delvis skal spilles inn på Svalbard. 

Det sier Dag Asbjørnsen, seksjonsleder for internasjonale relasjoner i Norsk Filminstitutt, til P4-nyhetene. 

Filmen skal trolig spilles inn på Svalbard i løpet av de nærmeste ukene. Hollywoodstjernen Tom Cruise var også i Norge høsten 2020 og spilte inn "Mission:Impossible - Dead Reckoning - Part One". I 2018 ble en annen Mission:Impossible-film spilt inn delvis på Preikestolen i Rogaland.

Tar regningen
I desember ble det klart at den nye filmen, med arbeidstittelen: "Scorpio", ikke kunne bli støttet av filminsentivordningen med 68 millioner kroner til å spille inn på Svalbard. Insentivordningen er en refusjonsordning, som tilbakebetaler en viss andel av investeringene påtatt av en produksjon. 

Kulturminister Anette Trettebergstuen sa da at dette var på grunn av Svalbardloven og hensyn til natur og miljøet der. Nå kommer Paramount likevel og tar hele regningen selv. 

Kulturministeren sier i dag til P4-nyhetene: - Det er positivt at "Mission Impossible" har lyst til å bruke de spektakulære omgivelsene på Svalbard som kulisse. Det jeg har sagt tidligere er at polarnaturen der oppe er sårbar og vi derfor ikke vil utvide filminsentivordningen til å gjelde der – for å ikke belønne økt avtrykk.

De vil dermed ikke få dekt noen av utgiftene de har på Svalbard. 

Trettebergstuen fortsetter: - Jeg regner med at de har de nødvendige tillatelser, og tar hensyn til avtrykket i de sårbare områdene.

Søkt om tillatelse 
Sysselmesteren på Svalbard opplyser til P4-nyhetene at det finnes store deler av Svalbard som man ikke trenger spesiell tillatelse for å bruke til filminnspilling. 

Men dersom man for eksempel skal bruke helikopter under innspillingen må dette søkes om. Det lokale produksjonsselskapet Polar X, som blant annet jobber for amerikanske produksjoner, har søkt om en helikopterlanding i forbindelse med filminnspilling. Sysselmesteren bekrefter at denne nå er til vurdering. Polar X ønsker ikke å kommentere saken.

- Tom Cruise er jo veldig involvert i alle disse Mission Impossible-filmene, filmteamet velger de stedene de kan få for eksempel fint lys, eller spektakulære naturopplevelser, legger Asbjørnsen til. 

Cruise har vært produsent på alle åtte Mission Impossible-filmene som vært laget og er i produksjon. 

P4 er en del av Viaplay-gruppen.  Viaplay har selv har selv søkt refusjon gjennom ordningen for 2023 for et av deres prosjekter.