Young woman applying dry shampoo against light blue background
Young woman applying dry shampoo against light blue background Foto: Shutterstock
0:00 | 0:42
Det amerikanske selskapet Valisure har testet 148 tørrsjampoer og fant stoffet Benzen, som kan føre til blodkreft, i 70 prosent av flaskene.

Les hele den amerikanske rapporten om tørrsjampo: her

Som en følge av undersøkelsen har US Food and Drug Administration (FDA) fått Unilever til å frivillig trekke tilbake 19 ulike tørrsjampoer. 

Mattilsynet sier til P4-nyhetene at de nå vil undersøke saken.

- Undersøkelser som denne er jo kjempeinteressante for oss, og for andre. Det er klart at vi tar det med oss, i tillegg til de andre innspillene og tingene vi ser angående kosmetikk, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Are Tømmerberg Sletta til P4-nyhetene.

Kontaminasjon i produktene 
Den amerikanske rapporten skriver at det kreftfremkallende stoffet kan ha oppstått i tørrsjampoene da såkalte trygge ingredienser blandet seg, og skapte en kontaminasjon i produktene. 

Flere kjente merker som finnes i Norge var med i undersøkelsen. Benzen opptas gjennom huden, nettopp der kvinner sprayer tørrsjampoen. 

Sletta sier de nå vil vurdere stikkprøver.

Videre undersøkelser 
- Vi har jo både funn som dette, funn av andre myndigheter og vi har et eget bivirkningsmeldesystem for kosmetikk. Alt dette setter vi sammen, når vi skal se på hva som er aktuelt for oss å føre tilsyn med i 2023, avslutter Tømmerberg Sletta. Flere kanaler