SPISER MYE GRØNT: Tre av fire nordmenn sier de spiser frukt, grønt eller bær hver dag.
SPISER MYE GRØNT: Tre av fire nordmenn sier de spiser frukt, grønt eller bær hver dag. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:42
Tre av fire nordmenn sier de spiser frukt, bær eller grønnsaker hver dag. Det går fram i en folkehelseundersøkelse utført av Sentio Research.

- Det er veldig bra at så mange som 75 prosent oppgir at de spiser frukt, grønt eller bær hver dag, sier divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund.

Flere enn før
Myndighetenes siste undersøkelse om inntaket av frukt, grønt og bær, gjort i 2014, viste at 60 prosent spiser dette hver dag.

- Tallene fra Sentio viser at det er en økning og det er bare gledelig dersom det er slik, sier Granlund.
 
I Sentios undersøkelse er det flest kvinner som oppgir at de spiser dette hver dag. Det er de høyt utdannede som oftest spiser frukt og grønt daglig. Inntaket øker også med alderen, viser tallene.

- Det er en nedgang i inntaket av frukt og grønt fra man er barn til man glir over i ungdomsalderen. Dette gjelder i større grad for gutter enn for jenter. Så øker inntaket når en blir boksen og kanskje mer bevisst på å ha et sunt kosthold, sier Granlund.

Fem om dagen
Helsedirektoratet anbefaler alle å spise minst fem porsjoner med grønnsaker, frukt og bær hver dag.

- Frukt, grønt og bær har mange gunstige næringsstoffer. Og inntaket kan være med på å forebygge hjerte- og karsykdommer og også enkelte kreftformer, sier Granlund.

Blant annet reduserer inntak av frukt og bær risikoen for kreft i munn og svelg, strupehode, spiserør, lunge og magesekk.

Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler