
0:00 | 0:52
- Strammere økonomi og dyrere mat kan gjøre det mer fristende å spise usunt.
Det sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, til P4-nyhetene.
Det sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, til P4-nyhetene.
Kostholdet ikke etter målene
Helsedirektoratet la før jul frem en rapport som viser at det fortsatt er langt igjen for å nå kostholdsmålene. Vi spiser blant annet mer mettet fett og mer sukker enn anbefalt.
Vi bør spise sunnere, men det blir ikke lettere, påpeker Hjelmesæth.
Helsedirektoratet la før jul frem en rapport som viser at det fortsatt er langt igjen for å nå kostholdsmålene. Vi spiser blant annet mer mettet fett og mer sukker enn anbefalt.
Vi bør spise sunnere, men det blir ikke lettere, påpeker Hjelmesæth.
- All forskning tidligere har vist at personer som har dårlig råd har lettere for å spise mer fettrik og kaloririk usunn mat, sier professoren.
For usunn mat er ofte billigere enn den sunne.
- Pris er det etter smak som folk vektlegger når de handler matvarer, sier divisjonsdirektør i helsedirektoratet Linda Granlund.
Dropper det sunne
Granlund sier folk kan komme til å droppe det de oppfatter at er dyrt.
- Og det er nok ofte fiskemiddager.
Hun mener politikerne må se på prispolitikken, altså at usunn mat må bli dyrere og sunn mat billigere.
- Det ville vært veldig smart, mener Hjelmesæth.
Men professoren påpeker at politikerne gjør omtrent det motsatte.
- De fjerner sukkeravgiften, selv om de vet at det ikke er bra.