• 14.01.22
    Blir aldri innført i Norge
    0 min
  • 14.01.22
    koronapass ikke innført i Norge
    0 min
- Koronapass kommer aldri til å bli innført i Norge så lenge vaksinerte kan bære smitten.

Det mener smittevernekspert og professor i mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik.

Regjeringen sa på pressekonferansen om nye koronatiltak den 13. januar at de fortsatt vurderer bruken av koronasertifikatet, men innføringen lar vente på seg.

- Kan bli smittet uansett
- Du kan bli smittet og du kan smitte andre, selv om du er vaksinert. Et pass bør ha en mye høyere validitet enn det,sier Olsvik.

- Så da vil det ikke bli tatt i bruk?

- Jeg kan ikke se det med denne vaksinen og stadig nye virusvarianter. Det gjør at jeg tror vaksinepass er en mye dårligere løsning enn de tiltakene vi har nå, sier professoren.

NHO: Et paradoks
Både Danmark og Sverige har tatt i bruk koronapass. I Danmark må alle som for eksempel skal på restaurant eller fotballkamp vise koronapass. I Sverige brukes passet på arrangementer med over 50 deltakere. 

Her hjemme krever aktører både i utelivsbransjen og kulturlivet et slikt koronapass. Regjeringen har i flere måneder vurdert bruken av et koronapass i Norge. 

- Nå har de sagt flere ganger at de vil utrede dette og tiden går. Vi vil få i gang aktiviteten og samle flere på arrangementer innendørs. Dette rammer arbeidsplasser. Det er et paradoks at vi ikke har fått dette på plass når andre land allerede har det på plass og melder at det fungerer godt, sier arbeidslivsdirektør i NHO, Nina Melsom.

Hun kan ikke forstå at ikke passet blir tatt i bruk for å få samfunnet raskere i gang igjen og mener saken må på høring i Stortinget.

- Hvis dette betyr at en har strengere smitteverntiltak enn det det ellers kunne vært grunn til så er det veldig alvorlig for næringslivet og samfunnslivet. Når vi vet at tiltakene er for å dempe presset på helsevesenet og at det er uvaksinerte som nå i større grad enn vaksinerte legges inn, da mener vi det er på tide å innføre et slikt pass, sier Melsom.

- Skal vurdere
Regjeringen sier i pressemeldingen at de har gitt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet i oppdrag "å vurdere konkrete forslag til forskrift om hvordan koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder."

I sine anbefalinger til regjeringen skriver de to etatene at "det vil ha lite effekt å skjerpe inn tiltak overfor uvaksinerte på arenaer der strenge generelle tiltak uansett gjelder. Lettelser spesifikt for vaksinerte kan øke smittespredningen, og således undergrave effekten av tiltakene."

Folkehelseinstituttet mener "et koronasertifikat etter EU-passets kriterier innenlands vil medføre at enkelte grupper som får ugyldig sertifikat ut fra begrensninger i varigheten av vaksiner/gjennomgått sykdom, kan føle seg tvunget til å ta “unødvendig” oppfriskningsdose." 

Helsedirektoratet mener dette må være en politisk vurdering.
Flere kanaler