STØRRE PRISVARIASJON: Eksperter tror på både billigere og dyrere togbilletter i tiden som kommer.
STØRRE PRISVARIASJON: Eksperter tror på både billigere og dyrere togbilletter i tiden som kommer. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:47
Det vil bli større prisforskjeller på togbillettene fremover enn det er i dag.

Det tror jernbaneforsker Nils Olsson ved NTNU.

Mandag vant Vy Bergensbanen - mens GoAhead snart starter driften på Sørlandsbanen, og i nord vil SJ-togene starte å gå neste år.

Både opposisjonen og Forbrukerrådet har tidligere uttalt at de frykter at dagens minipris-billetter skal forsvinne, og at det blir færre togpassasjerer.

Større variasjon
Men Olsson tror ikke det blir tilfelle.

– De som har vunnet alle disse anbudene har jo vunnet i stor grad fordi de har lagt opp til at flere skal reise med tog. Det er jo en grunnleggende forutsetning i beregningene deres.

Han viser til at man fremover kan se løsninger som svenskene har gått for, og som man også praktiserer i flybransjen i Norge: at billettene til avgangene med flest ledige seter blir billigere, og at de mest populære avgangene blir dyrere.

Både billigere og dyrere
Forsker ved Transportøkonomisk institutt, Jørgen Aarhaug, stiller seg bak forvetningen om mer dynamiske priser.

– Vi forventer billigere billetter på avgangene hvor det er ledig kapasitet, og dyrere billetter på avgangene hvor det ikke er ledig kapasitet.

– Når man har lav pris på de ledige setene, og så øker prisen gradvis etterhvert som toget blir fylt opp, så gjør det at personer som har mulighet til å velge togavgang, velger en billigere togavgang, sier Aarhaug og legger til:

– Og da kan man få mer penger ut av en togavgang som ellers ville vært full.

Og det kommer de reisende til gode, sier han.

– De reisende kan få igjen for det ved at de får flere avganger og bedre service på avgangene. Og hvis du er villig til å betale for det, er det større sjanse for at du kommer med toget.

Flere saker

KS: - Må skrote forslag fra om skattelegging av vannkraftverk Kraftkommuner frykter at de mister store inntekter hvis skatteleggingen av vannkraftverk endres. Tirsdag 14.01 2020
Krever turistskatt for å håndtere turismen Norsk reiseliv vil ha turistskatt for å håndtere økende turisme. Torsdag 16.01 2020
Flere kanaler