STØRRE PRISVARIASJON: Eksperter tror på både billigere og dyrere togbilletter i tiden som kommer.
STØRRE PRISVARIASJON: Eksperter tror på både billigere og dyrere togbilletter i tiden som kommer. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:47
Det vil bli større prisforskjeller på togbillettene fremover enn det er i dag.

Det tror jernbaneforsker Nils Olsson ved NTNU.

Mandag vant Vy Bergensbanen - mens GoAhead snart starter driften på Sørlandsbanen, og i nord vil SJ-togene starte å gå neste år.

Både opposisjonen og Forbrukerrådet har tidligere uttalt at de frykter at dagens minipris-billetter skal forsvinne, og at det blir færre togpassasjerer.

Større variasjon
Men Olsson tror ikke det blir tilfelle.

– De som har vunnet alle disse anbudene har jo vunnet i stor grad fordi de har lagt opp til at flere skal reise med tog. Det er jo en grunnleggende forutsetning i beregningene deres.

Han viser til at man fremover kan se løsninger som svenskene har gått for, og som man også praktiserer i flybransjen i Norge: at billettene til avgangene med flest ledige seter blir billigere, og at de mest populære avgangene blir dyrere.

Både billigere og dyrere
Forsker ved Transportøkonomisk institutt, Jørgen Aarhaug, stiller seg bak forvetningen om mer dynamiske priser.

– Vi forventer billigere billetter på avgangene hvor det er ledig kapasitet, og dyrere billetter på avgangene hvor det ikke er ledig kapasitet.

– Når man har lav pris på de ledige setene, og så øker prisen gradvis etterhvert som toget blir fylt opp, så gjør det at personer som har mulighet til å velge togavgang, velger en billigere togavgang, sier Aarhaug og legger til:

– Og da kan man få mer penger ut av en togavgang som ellers ville vært full.

Og det kommer de reisende til gode, sier han.

– De reisende kan få igjen for det ved at de får flere avganger og bedre service på avgangene. Og hvis du er villig til å betale for det, er det større sjanse for at du kommer med toget.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler