BØTELAGT: UP har hatt aksjonsuke og kontrollert tungbilsjåfører.
BØTELAGT: UP har hatt aksjonsuke og kontrollert tungbilsjåfører. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:39
Forrige uke gjennomførte UP kontrolluken "Aksjon tung vinter", hvor fokuset var rettet mot tunge kjøretøy. 

Hensikten var å kontrollere om sjåførene overholdt fartsgrensen og kjørte rusfritt. 

Totalt ble 5082 tungbiler kontrollert. 88 sjåfører ble bøtelagt for fart, 44 bøtelagt for å ikke bruke sikkerhetsbelte og 13 bøtelagt for å bruke mobilen ulovlig under kjøring.

I tillegg gjorde politiet ett førerkortbeslag for fart og en sjåfør ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. 

Tydelig behov
UP-sjef, Knut Smedsrud, mener resultatene etter aksjonen viser et tydelig behov for flere kontroller av tunge kjøretøy. 

- Bakgrunnen for aksjonen er fordi tungbilene har et veldig stort skadepotensiale. I 2020 og 2021 var slike biler involvert i 39 prosent av alle dødsulykkene. De har skylden i et veldig lite antall, men det forteller litt om skadepotensialet. 

- Det er særlig viktig at tungbilsjåfører overholder trafikkreglene, og at bilene er utrustet slik de skal være, sier Smesrud. 

Høyt mobilbruk 
Tallene for bruk av mobiltelefon under kjøring er også skremmende høye blant yrkessjåfører. 

- I fjor hadde vi en veikantundersøkelse når det gjaldt mobilbruk. 5,6 prosent av tungbilsjåførene brukte mobiltelefon under kjøring, og det er dobbelt så mye som blant personbilsjåførene. Det er åpenbart viktig å sette fokus på dette, og vi kommer gjennom hele året til å ha fokus på tungbilsjåfører, avslutter UP-sjefen. 

Riktig retning 
Fagsjef i trafikksikkerhet ved Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, har sett tallene, og mener vi er på vei i riktig retning. 

- Vi er aldri fornøyd for alt er helt på plass, men tallene vitner om at vi fortsatt følger en positiv utvikling når det gjelder adferd og gode valg i trafikken.