NOAS mener ukrainere kommer fra bedre standarder enn de får på norske mottak.
NOAS mener ukrainere kommer fra bedre standarder enn de får på norske mottak. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:46
Flere ganger har vi hørt at ukrainske flyktninger opplever mottakene de kommer til som møkkete, at det mangler hygieneartikler og at standarden generelt er lav.

- Dette er jo et europeisk middelklasseland, så det er klart man er vant til en bedre standard hjemmefra og forventer ikke dette i et land som Norge. 

Det sier generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, Pål Nesse, til P4-nyhetene. 

Mener ting har gått for tregt

Noas har flere ganger hevet stemmen om at norske mottak må forbedres. 

Forrige gang Norge tok i mot et større antall flyktninger var i 2015. Nesse mener vi denne gang burde ha lært å stille godt forberedt, nå som mange ukrainere allerede har ankommet landet. 

- Det har vært en del mangler i starten, og det har gått for tregt med å rette opp ting. For eksempel hygieneartikler som burde være veldig greit å fikse fort, som har tatt for lang tid. Og logistikken noen steder er også dårlig, ting tar rett og slett for mye tid, sier Nesse. 

De siste årene har det vært en svært lavt antall flyktninger til Norge, og Nesse peker på at mange mottak ikke har vært i bruk på lang tid. 

- Og da er det klart man må være raske med å vaske og ordne ting, og det er dette som svikter flere steder, sier generalsekretæren. 

Ikke alt er akseptabelt

I løpet av året anslår Utlendingsdirektoratet at over 30.000 ukrainere skal komme til Norge, og mange vil måtte innom mottak. 

Nesse mener mange mottak holder en grei standard, men mener det er bra ukrainere sier ifra om forholdene. Flere mottak bør derfor få opp farten. 

- At standarden skal være enkel, er akseptabelt. At det er skitten og ikke fikser det som mangler, er ikke akseptabelt, sier Nesse. 

Flere kanaler