KYIV: Tanks i den ukrainske hovedstaden. Siden krigen brøt ut har over 40.000 ukrainere kommet til Norge.
KYIV: Tanks i den ukrainske hovedstaden. Siden krigen brøt ut har over 40.000 ukrainere kommet til Norge. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:38
Per nå har det kommet 40.322 ukrainske flyktninger til Norge.

Tall P4-nyhetene har hentet fra Utlendingsdirektoratet mandag 20. februar viser at antall ukrainere som har søkt asyl i Norge bikket 40.000 fredag 17. februar. Bare denne dagen søkte 161 ukrainere asyl.

På 18 uker har over 10.000 ukrainere søkt asyl i Norge. Av de 40.322 ukrainerne som har kommet hit er 18.664 kvinner, 12.693 barn og 8.965 menn.

Mange vil til Norge
Utlendingsdirektoratet sier at ukrainere nå ser ut til å velge Norge fremfor Sverige og Danmark.

Sverige og Danmark hadde den største flyktningstrømmen da krigen først brøt ut, men siden sommeren 2022 har Norge tatt i mot nesten dobbelt så mange ukrainere som Sverige.

- Så trenden går i retning av at Norge nå får flere enn de to landene, sier direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang. 

I Sverige er antallet ukrainske flyktninger nå rundt 51.000, men der har antall ankomster stagnert. 

- Det kan nok være at de som allerede har kommet til Norge har opplevd at de har blitt tatt i mot på en god måte, og at det signalet går tilbake til andre som skal velge hvor de skal reise, sier Forfang. 

- Kan bli årets store utfordring

- Nå er det litt vår tur, sier generalsekretær i Norsk Organisasjon for asylsøkere, NOAS, Pål Nesse.


Han peker på at Sverige har hatt en betraktelig større flyktningstrøm enn Norge i flere situasjoner.

Likevel mener han vi må være forberedt på at dette kommer til å kreve mye, spesielt av kommuner, som må sørge for raskt bosetting til alle. 

- Blir dette en utfordring i år? 

- Ja, ikke usannsynlig at det blir DEN store utfordringen. Men hvis vi legger til grunn den holdningen vi har sett, og prøver å ivareta den, dyrke den og skryte litt av den, så tror jeg vi skal få det til, sier Nesse. 

Før helgen la Integrerings- og mangfoldsdirektoratet fram tall som viste at kommunene foreløpig har sagt ja til å bosette 22.390 ukrainske flyktninger i år. Kommunene er bedt om å bosette 35.000 i 2023, samme antall som i fjor.