Her er et eksempel på hvordan en ulovlig pakke sigaretter ser ut. Fargene finnes ikke i den orginale utgaven, og tobakken ligger løs innenfor plasten.
Her er et eksempel på hvordan en ulovlig pakke sigaretter ser ut. Fargene finnes ikke i den orginale utgaven, og tobakken ligger løs innenfor plasten. Foto: Kevin Karlsen Nordnes, P4 Nyhetene
  • 28.05.15
    Smuglersigaretter finansierer terror
    0 min
  • 28.05.15
    Smuglersigaretter finansierer terror
    0 min
Omlag 20 prosent av sigarettene som selges i Norge, selges ikke lovlig fra butikker. En god del av de ulovlige røykpakkene blir solgt av personer utendørs i parker.

Det viser tall som tobakksselskapene årlig lager for å følge med på smuglermarkedet.

- Norge er svært attraktivt for kriminelle bander, også når det gjelder salg av smuglersigaretter. Prisen på sigaretter er relativt høy i Norge, og fortjenesten blir dermed stor for de som selger, sier kommunikasjonsdirektør i tobakksselskapet Phillip Morris, Christian Angell, til P4 Nyhetene.

- Finansierer terror
Nå viser en fersk rapport fra Europol at en god del av pengene fra ulovlige sigaretter går til Taliban, Al-Qaida og andre terrorgrupper. Rapporten som heter "General Report on Europol Activities" fastslår at det er dokumentert at millioner av dollar fra dette markedet går til slike organisasjoner.

Og kjøper du smuglersigaretter her i Norge er du trolig med på å finansiere terrorisme:

- Det er naivt å tro at en del av disse pengene fra ulovlige sigaretter i Norge ikke går til terror, sier terrorforsker Lars Gule.

Han ble ikke overrasket da P4 Nyhetene kontaktet han om akkurat dette temaet.

- Vi har lenge visst at terrorgrupper er innblandet i vanlig kriminalitet, spesielt våpen og narkotika. Så det er ikke så rart at disse også satser på salg av ulovlige sigaretter for å tjene enda mer, sier Gule.

- De som kjøper bør straffes
- Jeg er ikke ekspert på det juridiske her, men folk som kjøper slike ulovlige sigaretter bør tenke på at straffen kan være stor. For ikke bare kan man få straff for å kjøpe sigaretter på ulovlig vis, men man kan også bli straffet for å finansiere terror, advarer terrorforskeren.

Tobakksindustrien ber nå myndighetene om å gripe inn

- Dette er et marked vi ikke ønsker i Norge, og myndighetene bør ha større fokus på dette, sier Angell i Phillip Morris.

- Blant annet bør myndighetene bruke mer tid på å oppfordre folk til å ikke kjøpe smuglervarer. De kan også gi politi og tollvesen mer midler og beskjed om å prioritere dette. For her snakker vi om skumle kriminelle bakmenn, avslutter Angell.