MYE HJEMME: Unge er mye hjemme om kveldene, ofte uten venner.
MYE HJEMME: Unge er mye hjemme om kveldene, ofte uten venner. Foto: Shutterstock
00:00 | 00:39
Sju av ti unge er hjemme mer enn to kvelder i uka.

Det viser tall fra Ungdata som kartlegger levevanene til unge over hele landet.

- Noe av grunnen til det tror vi handler om smarttelefoner og de nye kommunikasjonsformene, sier forskningsleder i Ungdata ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Anders Bakken.

Hver femte hjemme nesten hver kveld

72 prosent av unge både på ungdomsskole og på videregående skole oppgir at de har vært hjemme hos seg selv hele kvelden to kvelder eller mer iløpet av den siste uka. 

Av disse igjen sier 23 prosent av ungdomsskoleelevene og 20 prosent av elevene på videregående at de har vært hjemme hver kveld i minst seks av de siste sju kveldene.

Ikke fysisk sammen med venner

Rapporten viser også at stadig færre unge er sammen med venner hjemme hos hverandre. I 2011 sa rundt 75 prosent av de spurte ungdommene at de hadde vært hjemme med venner. I fjor gjaldt dette kun 60 prosent.

Samtidig viser tallene at det mest vanlige stedet å treffe venner er nettopp hjemme hos hverandre. På spørsmålet om en har vært ute sammen med venner om kveldene den siste uka sier 43 prosent av ungdomsskoleeelevene ingen ganger. Det samme gjelder 31 prosent av elevene på videregående skole. 

- Kan bli altoppslukende

- Veldig mange bruker mye tid på sosiale medier og på dataspill. Det er sosiale aktiviteter der de selv anser det som om de er sammen med andre, sier Bakken.

Han er ikke bekymret for utviklingen.

- Det er fint at unge får flere sosiale arenaer. For noen kan det bli litt vel altoppslukende og hvis det tar all tiden deres blir det kanskje et mer begrenset ungdomsliv enn det å være sammen fysisk også, sier Bakken.


Flere saker

Håper å nå langt med demonstrasjon I kveld avholdes det en demonstrasjon for arbeidsavklaringspengene foran Stortinget. Onsdag 22.05 2019
Flere kanaler