PREVENSJON: Flere unge velger bort p-piller som prevensjon.
PREVENSJON: Flere unge velger bort p-piller som prevensjon. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
I 2015 ble alle prevensjonsmidler gratis for 16- og 17-åringer, noe som har gjort at bruken av spiral og p-stav har økt i denne aldersgruppen.

– Stadig flere unge bruker langtidsvirkende prevensjonsmidler som spiral og p-stav. Det er de aller sikreste prevensjonsmidlene som finnes, med minst sjanse for å bli gravid, sier medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og samfunn, Marius Johansen.

– Det er kjempebra at flere bruker spiral istedenfor p-piller, fordi det er mye sikrere. Unge har fått opp øynene for spiral, både kobberspiral og hormonspiral. 

– Burde være førstevalget

– Fordi man ikke kan glemme en pille eller gjøre noe feil når man har spiral eller p-stav, så mener vi hos Sex og samfunn at det er innlysende at det burde være førstevalget når man skal velge prevensjon, sier Johansen.

At flere tyr til tryggere prevensjon viser ifølge Johansen igjen i abortstatistikken.

– I Norge ser vi at aborttallene synker, og har fortsatt å synke de siste årene. En stor del av grunnen til det er nok at flere kvinner bruker de sikreste prevensjonsmidlene som er p-stav og spiral.

Færre farlige bivirkninger
En stor fordel med bruk av spiral og p-stav er at det ikke har farlige bivirkninger som p-piller kan ha.

– Prevensjonsmidler som inneholder østrogen, for eksempel de vanligste p-pillene vi har, p-ring og p-plaster, har flere alvorlige bivirkninger. Blant annet økt risiko for blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er ulempen ved de prevensjonsmidlene.

Likevel er det kun rundt ti prosent av alle som bruker prevensjon som starter på spiral eller p-stav.

– Det tallet burde vært mye høyere. Blant våre pasienter har vi en bruk på nesten 40 prosent, så man har et stykke igjen å gå i Norge.