Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:41
I går sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for store deler av Østlandet. Og det på grunn av mye snø. I løpet av morgenen ble det meldt om et stort antall ulykker og utforkjøringer på veiene på grunn av snøføre. Ifølge politiet var flere av kjøretøyene utstyrt med sommerdekk.

– Jeg er faktisk overrasket over at folk velger å kjøre med sommerdekk. Det ble jo sendt ut et varsel i går om at det kunne bli slike forhold på veiene, og derfor mener jeg at man burde ha en reserveplan istedenfor bilen, sier UP-sjef Runar Karlsen til P4 Nyhetene.

– Førers ansvar
Karlsen er helt klar på at det er førerens ansvar å sørge for at bilen har godt veigrep, uansett om det er lov å kjøre med sommerdekk i dag.

– Som fører har man en plikt til å sikre at bilen har tilstrekkelig veigrep. Hvis ikke må man la bilen stå, eller skifte til passende dekk, fortsetter han.

– Hva med de som likevel tar sjansen?

– Man vil få et kjøreforbud og bli anmeldt. Det vil også bli vurdert førerkortbeslag på stedet. Så det er alvorlig at man kjører et kjøretøy på et føre som det ikke er egnet til, avslutter han.

Også forsikringsselskaper P4 Nyhetene har vært i kontakt med sier de vil redusere forsikringsutbetalingen om det viser seg at bilfører har kjørt med sommerdekk og at det er det som er årsaken til skaden eller ulykken.
Flere kanaler